Geçmiş, “Havsa ilçesinin Necatiye, Taptık, Yolageldi, Nayıyusuf köylerindeki bu çöplerin nehirlere atılmasını bir anlamda ihbar olarak kabul ediyorum. EDİKAB’ın encümen üyesi olarak da buralarda yetkili kurumları harekete geçireceğim. Herkes çöpünü toplayıp bertaraf tesislerine götürmekle sorumludur.” Dedi.
İl Genel Meclisi Ekim Ayı toplantılarının ikincisi İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında yapıldı. Yoklamayla ve tutanak özellerinin okunmasıyla başlayan toplantı rapor sunumlarıyla devam etti.
Su Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu Başkanı Serdar Çığla, Havsa ve Süloğlu ilçesi köylerindeki çöp konteynırı ihtiyacı, inşaat ve katı atıklar hakkında il genel meclis üyelerine rapor sundu.
Sunulan raporda, Havsa ve Süloğlu’ndaki katı atıkların günlük olarak EDİKAB’a teslim edildiği ifade edilirken, Havsa Köylere Hizmet Götürme Birliğinin iki adet çöp kamyonunun bulunduğunu belirtildi.
Çığla, Havsa Köylerinde mevcut, arızalı ve ihtiyaç olan koyteynır sayıları hakkında bilgi verdi.
Rapora göre, Havsa’da toplam 750 konteynırın bulunduğu belirtilirken, bunların 630’un arızalı 205 tane ise konteynır ihtiyacının olduğunu ifade edildi.
Süloğlu’nda ise 384 mevcut konteynır bulunurken, bunlardan 153 tanesi arızalı olduğu belirtildi. Süloğlu’na 102 tane koyteynırın ihtiyaç duyulduğu raporda belirtildi.
Çığla, Her yıl konteynırların dezenfekte ve temizliğinin yapılmasının sağlık açısından önemli olduğunu kaydetti.
Havsa ve Süloğlu’nda gelişi güzel atılan çöplerin isimlerini söyleyen Çığla, “Azatlı, Abalar, Oğulpaşa, Habiller, Musulça, Osmanlı, Necatiye, Taptık, Yolageldi ve Naip Yusuf, Süloğlu ilçesinde ise Küküler, Geçkinli, Taşlısekban, B. Gerdelli, Akardere köylerinde çöplükler oluşmuş olup, buraların ıslah edilerek çevre ve sağlık açısından olumlu hale getirilmesi görüşündeyiz.” Diye konuştu.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, raporun ihbar değeri taşıdığını ve konu ile ilgili çalışmaların başlayacağını ifade etti. Geçmiş, “Havsa, Süloğlu, Büyükgerdelli, Akardere’de bu çevre kirliliğine karşı sorumluluk yerine getirilmiyor. Köylere hizmet götürme birliklerine verdiğimiz yetkileri yetki aşımı olarak kullanıyorlar. Bununla ilgili ihbarda bulunacağım. Bu komisyon raporunu da ihbar olarak kabul ediyorum.” Şeklinde konuştu.
13 MİLYON TL’LİK EK ÖDENEK
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Şenol Kılıç, Ek ödenek verilmesi hakkında il genel meclis üyelerine rapor sundu. Vakıfbank Edirne Şubesinden 13 milyon TL açık kredi karşılık gösterilmek suretiyle, Kültür Varlıklarının Korunmasına ait giderleri gider kalemine 13 milyon TL ek ödenek verilmesi konulu teklif oybirliğiyle kabul edildi. (Haber-Fotoğraf: Ali KARAMAN)





