Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı, Trakya Üniversitesi Plastik Topluluğu Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği (ETTDER) bir araya gelmesiyle İlhan Koman vefatının 36. yıl dönümünde anıldı. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde gerçekleştirilen etkinlikte İlhan Koman’ın hayatı daha yakından anlatıldı. Etkinliğe katılanlar İlhan Koman’ı daha yakından tanıma fırsatı buldukları için mutlu olduklarını belirttiler.
İlhan Koman’ı anma etkinlikleri kapsamında yapılan resim yarışmasında yetişkinler kategorisinde birinci Ali Gümülcine, ikinci Enes Çamlıbel, üçüncü İzlem Ekim oldu.
Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte dernek başkanı, “Merhum Edirneli büyük sanatçının anma gününde ne yapabiliriz diye yola çıktığımızda 2022 yılı vefat yıl dönümü çerçevesinde gelecekte daha büyük ortak çalışmalar için bir başlangıç ve itici güç olacak bir etkinlik hayata geçirmek istedik. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı ve Plastik Sanatlar Topluluğu akademik danışmanları ile konuyu paylaştığımızda böyle bir fikir ortaya çıktı. İlhan Koman Konulu Resim Yarışması için hemen çalışmalara başladık. Bugün Sayın Kerem İşcanoğlu’nun konferansıyla da Türk da Vincisi olarak da bilinen sanatçıyı anma etkinliğimiz taçlanacak.” ifadelerini iletti.
Doç. Kerem İşcanoğlu konferansında Edirneli heykeltraş İlhan Koman’ın Edirne yaşamından, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki hocalarıyla ve arkadaşlarıyla ilişkilerinden, “Grup Espas” ve “Karametal” yıllarına, sanatçının Paris ve Stockholm yaşamından, buradaki üretimlerine değindiği konferansı dinleyicilerden beğeni topladı. İşcanoğlu, “Seğmenler Parkı çocukluğumun geçtiği yerdi. Ve ben buradaki Koman heykeliyle içli dışlı büyüdüm.” dedi. Daha çok “Akdeniz” adlı heykeli ve Anıtkabir’de yer alan “Sakarya Meydan Muharebesi” adlı rölyefiyle tanınan sanatçının soyut sanat, matematiksel heykel ve arts&crafts hareketi çerçevesindeki işlerine de değinen İşcanoğlu, “Koman heykellerinin kopyalarını Edirne’ye kazandırmamız gerekir.” İfadelerine yer verdi.
Verdiği konferansın ardından mikrofonumuza demeç veren Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Doç. Kerem İşcanoğlu, İlhan Koman’ın anlaşılması için iki katmanlı bir etkinliğin düzenlendiğini ifade etti. Bu etkinliğin bir başlangıç olduğunu belirten İşcanoğlu, “30 Aralık 1986 tarihinde sonsuzluk kapısından geçen İlhan Koman’ın vefat yıl dönümünde bir resim yarışmasının yanı sıra bir konferansla andık. Resim yarışması çok kısa bir sürede organize edildiği için pilot bir etkinlik uygulaması olarak tahayyül edildi. Buna rağmen Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi resim, heykel ve grafik bölümü öğrencilerinin yanı sıra Çankır’dan, Aydın’dan, Konya’dan ve Kırklareli’den de yarışma için eser gönderen sanatçılar oldu. Öte yandan büyük işler için muhakkak bir başlangıcın olması gerektiğini düşünerek bir masada toplanan Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün ile Plastik Sanatlar Topluluğunun akademisyenleri ve Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği başkanın bir araya gelmesiyle bu etkinlik organize edildi. İlhan Koman’ın ölüm yıl dönümünde büyük üstat daha iyi anlaşılmak için anıldı. Görevimizi yapmış olmanın huzurunu hissediyoruz. Fakat bu sadece bir başlangıç. Esas görevimiz bunu sürekli hale getirmektir.” ifadelerine yer verdi.
Yarışma seçici kurulunda da yer alan Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği üyesi ve sanat ve kültür yönetimi çalışmaları uzmanı Kutalmış Bayraktar,
“Heykel sanatı kütleler ve bu kütlelerin satıhlarda yarattığı bir anlamlılığın ifade ettiği bir sanattır. Edirne kütlesi içerisinde var olmuş ve gençlik yıllarını burada yaşamış dünyanın en değerli 20. yüzyıl heykeltraşlarından olan Koman’ı anarak kentin düşünce satıhlarına taşıdık. Birçok farklı deneysel formu aramış İlhan Koman’ı anlamaya başlarken öncelikle onun da sanata başladığı resimle beraber bir resim yarışmasıyla başlamayı tercih ettik. Edirne’nin tek üniversitesi Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığının ve dekanlığa bağlı plastik sanatlar öğrenci topluluğunun değerli akademisyenlerin harekete geçmesiyle bu etkinlik gerçekleşti. Edirne tarihte çok değerli sanatçıların yetiştiği coğrafi bir ortak noktadır. İmparatorluk minyatür sanatı için Edirne’de doğmuş Levnî olarak bilinen Abdulcelil Çelebi nasıl büyük bir yenilik ise, Cumhuriyet heykel sanatı için Edirne’de doğmuş İlhan Koman o derece yeni bir soluktur.” şeklinde ifade etti. (Haber-Fotoğraf: Alp Togan BOLU)
Güncel
Yayınlanma: 01 Ocak 2023 - 17:47
Koman, ölümünün yıl dönümünde anıldı
İlhan Koman ölüm yıl dönümünde Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde anma programı gerçekleştirildi. Kerem İşcanoğlu, “İlhan Koman’ın ölüm yıl dönümünde büyük üstat anlaşılmak için anıldı. Anma, bir sanat etkinliğiyle gerçekleşti.” dedi. Sanat ve Kültür Yönetimi Çalışmaları Uzmanı Kutalmış Bayraktar, Edirne’nin tarihte çok değerli sanatçıların yetiştiği bir coğrafya olduğunu ifade etti.
Güncel
01 Ocak 2023 - 17:47
İlginizi Çekebilir





