Türk Kızılay Edirne Şubesi stoklarda azalan kan ihtiyacını karşılamak için dün saraçlar caddesine kan bağış çadırını kurdu. Gönüllü bağışçılar kan bağış çadırına gelerek kanlarını bağışladılar. Türk Kızılay Edirne Şubesi Doktoru Erhan Aksoy, Hafta sonu kan vermeye gelenlerin hafta içine göre daha fazla olduğunu söyledi.
Kan bağış çadırını Cuma günü kurduklarını çok fazla kan bağışına talebin olmadığını dile getiren Aksoy, “Cuma pazarına gidenlerden, öğrencilerden kan bağışı alabiliriz diye uğraşıyoruz ama çok fazla kan bağışına talep yok.” Diye konuştu.
Kan bağışını günlük olarak değiştiğini ifade eden Aksoy, kan bağışını artması gerektiğini ifade etti. Kan bağışına vatandaşları davet eden Aksoy, “18 yaşın doldurmuş sağlıklı herkes bağış yapabilir. Vatandaşlarımızı kan bağışı konusunda daha duyarlı, daha dikkatli davranmaya davet ediyorum. Bütün vatandaşlarımızı kan bağışında bulunmaya davet ediyorum.” Diye konuştu.
‘BAĞIŞLADIKLARI BİR ÜNİTE KAN İLE 3 FARKLI HASTANIN İHTİYACINI KARŞILANIYOR’
Aksoy, Bir kan bağışının 3 cana umut olduğunu söyledi. Kan verme işleminin en fazla 20 dakika olduğunu belirten Aksoy, 18-60 yaş arasında sağlıklı bütün bireyler kan bağışında bulunabilirler. Kan bağışı için 15-20 dakikalarını ayırmalarını gerekiyor. Her bağışladıkları bir ünite kan 3 can, bağışladıkları kan ile 3 farklı hastanın ihtiyacını karşılanıyor.” Dedi.
‘DÜZENLİ OLARAK KAN BAĞIŞI YAPILMASIÖNEMLİ’
Kan bağışının düzenli olarak verilmesi gerektiğini belirten Aksoy, “Kan acil değil sürekli bir ihtiyaç, dolayısıyla düzenli olarak kan bağışı yapılması ve insanların bu konuda bilinçlerinin ve bilgilerinin artması oldukça önemli. Eski bağışçılarımız var. Onlara telefon ile mesajlar gidiyor. Yerlerimizi saatimizi bildiriyoruz. Onlar geliyor. Gelebilecek olan günü gelen geliyor. 3 ayda bir düzenli bağış yapanlar var.” Sözlerine yer verdi. (Haber-Fotoğraf: Alp Togan BOLU)





