Edirne sahip olduğu tarihi eserler ile adeta bir açık hava müzesi bir şehirken. Edirneliler maalesef tarihine sahip çıkamıyor. Edirne’nin kurucusu Adrian’dan kalan son buluntulardan olan Adrian Duvarları’nın bakımsız hali tarih meraklılarını üzüyor. Sanat Tarihçisi ve Arkeolog Prof. Dr. Engin Beksaç, Edirne’nin tarihi miraslarından Adrian Duvarları hakkında önemli açıklamalarda bulunurken, “Edirne’yi kuran Adrian’dan günümüze kalan en büyük miras bu duvarlardır. Ancak bugün, Edirne’de Adrian’a dair çok az şey bulmak mümkün. Sadece bu duvarlar var, fakat onlar da kaderine terk edilmiş durumda.” dedi.
Bir çok önemli araştırmacının bu duvarları gelip gördüğünü belirten Beksaç, “Daha önce birçok yabancı araştırmacı geldi. O zaman bu kadar kötü vaziyette değildi burası. Getirdiğimde dediler ki evet işte gerçek Edirne bu, Adrianapolis’in duvarı.” İfadelerini kullandı.
Yaptığı araştırmalar ile Edirne tarihine ışık tutan Sanat Tarihçisi ve Arkeolog Prof. Dr. Engin Beksaç, şu an kötü vaziyette bulunan ve Edirne’nin en eski tarihi buluntularından Adrian Duvarları hakkında açıklamalarda bulundu.
“EDİRNE’DE BİR VİZİGOT VARLIĞINI ORTAYA KOYAN BİR BELGEYDİ”
Beksaç, Edirne’de yapılan iki büyük kazıya da değindi:
“ Ciddi biçimde iki kazı yapıldı. Biri Zindanaltı kazısı, diğeri Makedonya Kulesi kazısı. 2000’li yılların başında, Edirne’de önemli buluntuların ortaya çıktığı bir süreçti. Maalesef iyi bir biçimde değerlendirilemedi, tanıtılamadı. Konu hakkında çalışanlar kasti bir biçimde de engellendi. Bu duvarlarda kaderine terk edildi. Burada çok fazla sayıda mezar çıkarıldı. Buluntular oldukça enteresandı. Bir tanesi mesela Edirne Müzesi’nde bulunana bir iskeletin üzerinde bir Vizigot Fibulası vardı. Bu ilginç Burada ki ceset 9 ağustos 378 tarihinde Edirne yakınlarında vuku bulan Edirne Savaşı’ndan kalma bir kalıntı. Bu Edirne’de bir Vizigot varlığını ortaya koyan bir belgeydi.”
ARKEOPARK ÖNERİSİ
Beksaç, mevcut durumu değerlendirirken duvarlarda yapılması gereken çalışmalara da vurgu yaparak, “Bu duvarlar Edirne’nin gerçek arkeolojisini ve tarihini yansıtan önemli bir mirastır. Ancak yeterince sahip çıkılmadığını görüyoruz. Bu alan, büyük masraflar gerektirmeden kazı yapılarak tarihi kimliğine kavuşturulabilir ve hatta güzel bir arkeopark alanına dönüştürülebilir.” şeklinde konuştu.
Yabancı araştırmacıların da ilgisini çeken Adrian Duvarları’nın, Edirne’nin Roma, Bizans ve Traklar dönemlerine dair somut kalıntılar sunduğunu ifade eden Beksaç, “Edirne’yi tanıyan yabancı araştırmacılar burayı gerçek Edirne, yani Adrianapolis’in kalıntısı olarak gördü. Turizm ve kültürel miras açısından bu duvarların hak ettiği değeri görmesi, Edirne’nin tarihi kimliğini ortaya koymak için önemli bir adım olacaktır.” diyerek tarihi mirasa olan ilgiyi artırmanın gerekliliğini vurguladı.(Haber: Mehmet Efecan HIDIROĞLU)