Özel Eğitim Okullarına devam eden engelli gençleri kapsayan Kadının Emeği Evinin Ekmeği isimli projesiyle, üretilen el emeği ürünler modernize edilerek yeniden tasarlanacak. Tek marka adı altında piyasada rekabet gücünün artırılması yoluyla, kadının emeğini ekmeğe çevirmeyi, engelli gençlerin üretim süreçlerine dahil edilmesiyle toplumsal yaşama destek olması hedefleniyor.
Halk Eğitim Merkezi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesindeki Sosyal Dayanışma Merkezleri ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesindeki Toplum Merkezlerinde açılan kurslara aktif olarak katılım gösteren tüm kursiyer kadınları ve yanı sıra Özel Eğitim Okullarına devam eden engelli gençleri kapsayan Kadının Emeği Evinin Ekmeği isimli proje, üretilen el emeği ürünlerin modernize edilerek yeniden tasarlanacak. Tek marka adı altında piyasada rekabet gücünün artırılması yoluyla, kadının emeğini ekmeğe çevirmeyi, engelli gençlerin üretim süreçlerine dahil edilmesiyle toplumsal yaşama destek olmayı hedefliyor.
"LALEL MARKASI ILE KADIN EMEĞI KAZANCA DÖNÜŞTÜRÜLMESI SAĞLANACAK"
"Kadın Emeği Kazanç Merkezi" çalışmalarından doğan LALEL markası, kadın emeğinin profesyonel bir yönetim modeli ile kazanca dönüştürülmesi konusunda ülke çapında örnek bir model olacak, ürünlerin üretim, satış ve pazarlamasına yönelik imkânlar yaratarak kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlarken, Edirne’nin tanıtımı için Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisli Selimiye Cami arkasında bulunan alanda yer alan şubenin açılışına, Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık ile Eşi Dilek Kırbıyık, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, AK Parti İl Başkanı Belgin İba, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kurum Müdürleri ve davetliler katıldı.
"ENGELLI VATANDAŞLARIMIZIN ÜRETTIKLERI ÜRÜNLERIN ORTAYA KONULMASI ÇOK KIYMETLI"
Açılışta bir konuşma yapan Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, “Kadın emeğinin değerlendirmesi bir yandan engelli vatandaşlarımızın yine ürettikleri ürünlerin ortaya konulması açısından çok kıymetli bir çalışma. Bu alanın tahsis edilmesinde Kültür müdürümüz ciddi gayret gösterdiler. Şehir Gönüllüleri Vakfımıza bu tahsisi sağladılar. Gerek kadın kooperatiflerimize, gerek engelli vatandaşlarımıza üretilen ürünlerin hem teşhir edilmesi hem satışına yönelik bir imkan tanımış oldular.” Dedi.
"YÖRESEL ÜRÜNLERIN ILK ÖNCE PATENTININ VE TESCILININ ALINMASIYLA ILGILI ÇALIŞMALAR YAPALIM"
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise açılış konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Bundan yaklaşık 2-3 sene önce pandemi döneminde kadınlarımızın iş gücüne ve iş hayatına katılmasıyla birlikte Edirne'mizin değerlerinin, yöresel ürünlerinin aktif hale getirilmesi için sayın valilerimiz, il genel meclisi başkanlarımız ve yönetim kurulumuzla beraber, özellikle Trakya'da yetişen yöresel ürünlerin ilk önce patentinin ve tescilinin alınmasıyla ilgili çalışmalar yapalım, bunların nasıl üretileceği, nasıl konumlandırılacağı ve gelecek nesillere aktarılmasıyla ilgili tescil edilmesi, patent kurulundan patent alınması gibi çalışmaları uzun yıllar yapmıştık. Bunların ikinci aşamasında ise bu tescili alınan Edirne'deki bademezmesinden kavala kurabiyesine, biberinden peynirine ve buna benzer Meriç yer fıstığından Keşan'daki bamyaya gibi 16 ürünün patenti alındı, tescil edildi. Bu süreçte dedik ki bunların üretilmesi ile ilgili de projeler yapılması gerekiyor dedik. Bu kapsamda Edirne merkez başta olmak üzere ilçelerinde de farklı kooperatiflerle, buradaki kadınlarla görüşerek bunların üretilmesiyle ilgili valilerimizin başkanlığında çalışmalar yaptık. Bu kapsamda Kalkınma Ajansı'nın SOGEP denilen bir desteklenme mekanizması var. Bu proje başvurularıyla özellikle yerelde ve kırsala bu yöresel ürünlerin üretilmesi ile ilgili gerekli olan makine, teçhizat, ekipman ve eğitimler verdik. Bu eğitimlerle beraber bunların satışı ile ilgili eğitimlerin verilmesi gibi bir çok alanda yaklaşık 3 proje yaptık Edirne merkezde. Mesela Keşan Siğili Bamyası gibi bu ürünleri paketleyelim, 6 ay boyunca soğuk hava depolarında bekletme imkanı sağlayalım ve bunu o günkü pazar fiyatından 1.5 - 2 kat daha fazlaya üreticilerimize katma değer sağlayalım diye düşünmüştük. Buna benzer bir çok proje yaptık. Bugün de burada buna benzer proje vesilesiyle Karaağaç'taki projemiz ve SODAM'larda yaptığımız ürünleri bununla beraber 40 engelli kardeşimizin de katkılarıyla bu projenin farklı bir anlamı var. Bunlar yapıldıktan sonra sayın valimizin destekleriyle satış mekanizmalarından bir tanesi yerinde satış. Bu anlamda Edirne'nin en çok turizm alanı olan, uğranılan yerlerinden bir tanesi bu alan. Bu alanda böyle bir yerin açılması hem yerli hem de yabancı ziyaretçilere tanıtım ve satış noktasında önemli bir imkan sağlayacaktır diye düşünüyorum. Sadece bununla kalınmayacak, internet portalı üzerinden, e-ticaret portalı üzerinden de satışlarımız yapılacaktır. Kalkınma ajansı olarak sadece satış değil, daha sonra lobi ve tanıtım noktasında da İstanbul, Ankara ve Antalya'daki fuarlara kooperatiflerimizle beraber hem Türkiye'ye hem de dünyaya tanıtma imkanımız olacak.” İfadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından şubenin açılış kurdelesini Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık ve beraberindeki davetliler kesti.
Mağazadaki ürünleri inceleyen Edirne Valisi Kırbıyık, Şehir Gönüllüleri Vakfı Müdürü Hicran Bali’den ürünler hakkında bilgi aldı. (Haber: Ali KARAMAN)





