Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Edirne Valiliği'nin ev sahipliğinde düzenlenen Balkanlar İş ve Yatırım Forumu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Kacır, konuşmasına, Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı ve Trakya'nın incisi Edirne'de bu etkinliğin düzenlenmesinin tüm iş insanları ve yatırımcılar için bereketli ortaklıklara vesile olması temennisiyle başladı. Kacır, “Ekonomide elde edilen kazanımların, tecrübenin, kapasitenin ancak işbirlikleri ile gelişeceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı. Bakan Kacır, küresel ve bölgesel ekonomik belirsizliklerin arttığı zor bir dönemden geçildiğini belirterek, Dünyada küresel ve bölgesel tektonik hareketlerin yaşandığı, politik, askeri, ekonomik ve sosyal pek çok sınamayla karşı karşıya olunan zor bir dönemden geçildiğini söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Edirne Valiliği'nin ev sahipliğinde, Ticaret Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, DEİK ve TİM’in destekleriyle düzenlenen Balkanlar İş ve Yatırım Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı, Trakya'nın göz bebeği, her köşesi tarih kokan bir Balkan başkenti olan Edirne’de bulunmanın ve bu etkinliğin burada gerçekleşmesinin önemine değindi. Konuşmasında küresel ve bölgesel ekonomik belirsizliklerin arttığı bir dönemden geçildiğine dikkat çeken Kacır, bu zor koşullarda bile Balkan ülkeleri ve Türkiye’nin ortak çözümler geliştirebileceğini, işbirliklerinin karşılıklı kazanç sağlamak için büyük bir potansiyel taşıdığını vurguladı.
Rusya-Ukrayna savaşı, Orta Doğu'daki krizler ve küresel ekonomideki belirsizliklerin, Balkan toplumları için büyük sınamalar oluşturduğunu vurgulayan Kacır, pandemi sonrası küresel tedarik zincirlerindeki değişimlerin, ticaret ve teknolojide korumacılık eğilimlerinin arttığına dikkat çekti. Kacır, bu durumu şöyle açıkladı:
"Pandemi sonrası küresel tedarik zincirlerinin yeniden şekillenmesi ile ticaret ve teknolojide korumacılık dalgasının yükseldiği bir tabloyla karşı karşıyayız. Avrupa ekonomisinin son yıllarda dünyanın geri kalanından negatif ayrışması, Avrupa ile entegrasyonu sıkılaştıran bölge ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi karşısında bir risk faktörü olarak önümüzde duruyor."
Bakan Kacır, dijital ve yeşil dönüşümde başarısız kalan ekonomilerin sürdürülebilir kalkınmadan uzaklaşacağını ve yapısal zorluklarla karşılaşacağını belirtti. Geleneksel mesleklerin tehdit altında olduğunu ifade eden Kacır, "Dijital ve yeşil dönüşümü yakalayamayan ekonomilerin kalkınma yolculuklarında ciddi yapısal zorluklarla karşılaşması ve sürdürülebilir büyümeden uzaklaşması ise kaçınılmaz bir sonu işaret ediyor. Hızlı bir ilerleme gösteren yapay zeka teknolojisi geleneksel teknolojileri ve geleneksel meslekleri tehdit altında bırakıyor. Peki önümüzde duran sadece sınamalar mı? Elbette hayır."dedi.
"BALKANLARDA YENİ İŞBİRLİKLERİ"
Bakan Kacır, sınamaların yanı sıra önemli fırsatların da doğduğunu ifade ederek, sınamaların üstesinden gelmek için çok boyutlu işbirliklerine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Kacır, “Türkiye olarak bu anlayışla son yıllarda Balkan coğrafyasında pek çok yeni işbirliği mekanizması tesis ettik. Diyalogu ve ortak faydayı önceleyen bir duruş sergiledik. Balkanlar'ın en büyük ekonomisi olarak, güçlü üretim ve teknoloji geliştirme altyapımızı inşa sürecinde elde ettiğimiz deneyim ve birikimi de her daim paylaşmaya hazır olduk. Çünkü ekonomide elde edilen kazanımların, tecrübenin, kapasitenin ancak işbirlikleri ile gelişeceğine inanıyoruz. Dünyada belki en iyi birkaç uygulayıcısından biri olduğumuz organize sanayi bölgelerimizin sayısını bu dönemde 191’den 362’ye çıkardık. Bugün 2,7 milyonu OSB’lerimizde olmak üzere 6,7 milyon vatandaşımız sanayi sektöründe istihdam ediliyor. Etkin bir AR-GE teşvik mekanizması kurduk. Neredeyse sıfırdan dev bir AR-GE ve inovasyon ekosistemi inşa ettik. Türkiye’yi baştanbaşa 104 teknoparkla, 1600’den fazla AR-GE ve tasarım merkeziyle donattık. Teknoloji geliştirme ve üretmede çok önemli kazanımlar elde ettik."şeklinde konuştu
Türkiye'nin yerli otomobili Togg’dan ve uzay teknolojilerindeki başarılardan bahseden Kacır, "Türkiye’nin otomobili Togg’la milletimizin 60 yıllık yerli ve milli otomobil hayalini gerçeğe dönüştürdük. Ülkemizi kendi haberleşme uydusunu geliştirebilen ve üretebilen 11 ülke arasına taşıdık. Tüm dünyada yatırım iştahının azaldığı pandemi sonrası dönemde Türkiye, jeostratejik konumu, nitelikli insan kaynağı, güçlü lojistik ve ticaret altyapısıyla yatırımcılar için verimli ve güvenilir bir liman oldu. Türkiye bugün beyaz eşya üretiminde, düz cam üretiminde, güneş paneli, ticari araç üretiminde, çimentoda, demir çelikte pek çok alanda Avrupa'nın lideridir."ifadelerinde bulundu.
SON 22 YILDA, TÜRKİYE’YE GELEN ULUSLARARASI YATIRIMLARIN ARTIŞI
"2003 öncesi yıllık ortalama 1 milyar dolar ile küresel doğrudan yatırımların ortalama yüzde 0,2’sini çekebilen Türkiye, 2003 sonrası dönemde küresel yatırımın ortalama yüzde 1’lik kısmını çekmeyi başardı. Son 22 yılda ülkemize yaklaşık 270 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım gerçekleşti. Bunu 'ortağına kazandırmayan, kendisi kazanamaz' diyerek başardık."
Bölgesel ekonomik entegrasyonun önemine değinen Kacır, Balkan ülkelerindeki Türk yatırımlarının büyük katma değer yarattığını belirtti:
"Türk yatırımcıların ve girişimcilerin, bölgenin her ülkesinde oluşturduğu istihdam ve katma değer üretimini memnuniyetle takip ediyoruz. Bugün saygın temsilcileri aramızda olan Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Kosova ve Kuzey Makedonya’da toplam Türk yatırımları 8 milyar dolar seviyesindedir."
“TÜRKİYE, TÜM BALKAN ÜLKELERİ İLE İŞBİRLİĞİNE HAZIR”
Türkiye olarak Balkan ülkeleri ile işbirliğine her zaman hazır oldunduğuna dikkat çeken Kacır,"Hemen birkaç yüz kilometre ötedeki Kıta Avrupa’sında kişi başı milli gelirler 50 bin dolarlar seviyesindeyken yanı başındaki Balkanların 15 bin dolar civarında kalmasını kabul etmiyoruz, etmemeliyiz. Gümrük Birliği ile on yıllardır Avrupa’nın önemli bir ticari ortağı olan Türkiye, tüm Balkan ülkeleri ile işbirliğine hazır. Örneğin Edirne’nin, Tekirdağ'ın, Kırklareli'nin, tüm şehirlerimizin OSB’leri tüm Balkan firmaları için önemli bir fırsat sunuyor."dedi.
Konuşmasının ardından Bakan Kacır’a Edirne Valisi Yunus Sezer tarafından Selimiye Camisi hünkar mahfilinde yer alan elma ağacı motifinin işlendiği Edirnekari tekniğiyle yapılmış bir tablo hediye edildi.
(Haber: Mehmet Efecan HIDIROĞLU)