Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ve Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, Saraçlar Caddesi’nde bulunan pehlivan önünde gerçekleşen etkinlikle, Edirne Valiliğince düzenlenen kabağın daha geniş kitlelere yayılması ve tanıtılması amacıyla geleneksel hale getirilmesi planlanan Karaağaç Kabak Festivali’ne Edirneli vatandaşları davet etti. Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, 16-17 Ekim tarihinde düzenlenecek festivalde birçok etkinlik yapılacağını ifade etti.
“BİRBİRİNDEN EĞLENCELİ ETKİNLİK OLACAK”
Festivaller yolunda Edirne’nin hızla ilerlemeye devam ettiğini kaydeden Soytürk, “Kadim şehrimiz Edirne aynı zamanda festivaller yolunda da hızla devam ediyor. Biz biliyoruz ki Meriç ve Tunca’nın verimli topraklarıyla sulanan Karaağaç bölgesinde yetişen her ürünümüz kıymetlidir. Agro Turizm’le beraber kültür turizmine ilaveten haziran ayında gerçekleştirdiğimiz Lavanta Festivali ve önümüzdeki 16-17 Ekim tarihlerinde yapacağımız birinci Karaağaç Kabak Festivali’nin açılış programını ilan etmek için buradayız. Ekip arkadaşlarımızla, STK’larımızla ve yerli-yabancı turistlerimizle beraber cumartesi ve pazar günü çocuklarımızın, öğrencilerimizin sahne performanslarıyla, yetenekli kadınlarımızın yemek yarışmalarıyla, şehrimizdeki şef ve aşçılarımızı yanı sıra İstanbul’dan da gelecek olan şeflerimizin kabak oyma sanatlarıyla, kurgusal fotoğraf çekimi atölyelerimizle, birbirinden ilginç, eğlenceli etkinlikleriyle Karaağaç Tarımsal Araştırma Bahçesi’nde 16-17 Ekim tarihlerinde Edirne Valimiz Sayın Ekrem Canalp’in himayelerinde gerçekleştireceğimiz 1. Karaağaç Kabak Festivali’ne hepinizi, herkesi davet ediyorum. Bugün burada da kadın aşçılarımız tarafından hazırlanan kabak tatlılarını ikram ederek, halkımızı festivale davet edeceğiz.” Dedi.
“ESNAFLARI MUTLU ETTİ”
Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar ise festivalin düzenlenecek olmasının Edirne esnafını mutlu ettiğini söyledi. Dinar, “Ben her yıl dünyanın en büyük kabağını bulup, dükkânımda tatlısını hazırlayıp halkımıza ikram ediyordum. Bu benim yaklaşık 10 yıllık geleneğimdi. Baktım ki Edirne Valiliği himayelerinde Turizm İl Müdürlüğü Kabak Festivali düzenleniyor, çok duygulandım. Bir esnaf olarak festivalin ne demek olduğunu biliyoruz. Festival demek turist demek, turist demek para demektir. O yüzden biz esnaflar çok mutlu olduk. Özellikle tam da sezon kapanırken böyle bir festivalin düzenlenmesi bizi çok mutlu etti. Şehrimizde hareketlilik olacak ve esnafımız para kazanacak. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.
Açıklamaların ardından Karaağaç kabağı kesilerek festivalin açılışı yapıldı. Vatandaşlara, Edirneli müzisyenlerin çaldığı 9/8’lik ritim eşliğinde kabak tatlısı dağıtılarak, festival davetiyesi verildi. (Haber-Fotoğraf: Ali KARAMAN)
Tahmini okuma suresi: 3 dakika.





