Haber: Birol ÇAKAN
Edirne İli Merkez İlçe ve Süloğlu İlçesi Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, üretici olarak Karkas eti geçen yıl ile bu yıl aynı fiyata kesmenin sıkıntısını yaşadığını belirterek, “Geçen yıl Karkas eti yani temiz eti 28-29 Liraya kesiyorduk. Ben üreticiyim bu yıl da aynı fiyata kesiyoruz. Canım yanıyor. Yem fiyatları yüzde 40- 45 zamlandı, tüm maliyet girdileri arttı, biz eti hala aynı fiyata kesiyoruz. Sigara kötü bir örnek olacak ama sigara ve diğer ürünlere gelen zamları kimse gündeme getirmiyor. Sanki her Allah’ın günü bir kilo kıyma ve biftek yiyor ama günde 2 paket sigara içiyor, onu hiç hesaplamıyor” dedi.
HERKES KIRMIZI ET YESİN
Suiçmez, karkas et sınıflandırılması ile kırmızı etin bitçeye uygun olacağını ifade ederek şunları söyledi:
“Karkas et sınıflandırılmasını getirsinler, uygulamaya geçsin herkes bütçesine göre kasaba gittiğinde kıymasını da etini de alsın. Biz şanslıyız, Edirne’de canlı hayvan satış borsası var. İnek karkası canlı ağırlık 8 ila 9 liraya satılıyor. Danaya bakıyorsun 17 ila 18 lira. . Şimdi soruyorum siz hiç kasaptan kıyma alırken inek kıyması aldınız mı? Kıymayı sadece yağlı olsun yağsız olsun diye alıyoruz. Şimdi orada tamam dana 18 Lira, inek 8.50 kıymaya girdiğinde fiyat aynı. İşte karkas sınıflandırması dediğim bu. Avrupa ülkelerinde var yani 6 aylık dana eti yazıyor yazmak zorunda ve ona göre fiyatlandırma yapmış. O zaman bu karkas sınıflandırması geldiğinde adam bütçesine göre ne isterse alacak. Karkas sınıflandırması çok önemli. Karkas sınıflandırması yapıldığında bu iş rayına oturacak. Herkes bütçesine göre kırmızı etini yiyecek o proteini alacak”
Edirne İli Merkez İlçe ve Süloğlu İlçesi Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, üretici olarak Karkas eti geçen yıl ile bu yıl aynı fiyata kesmenin sıkıntısını yaşadığını belirterek, “Geçen yıl Karkas eti yani temiz eti 28-29 Liraya kesiyorduk. Ben üreticiyim bu yıl da aynı fiyata kesiyoruz. Canım yanıyor. Yem fiyatları yüzde 40- 45 zamlandı, tüm maliyet girdileri arttı, biz eti hala aynı fiyata kesiyoruz. Sigara kötü bir örnek olacak ama sigara ve diğer ürünlere gelen zamları kimse gündeme getirmiyor. Sanki her Allah’ın günü bir kilo kıyma ve biftek yiyor ama günde 2 paket sigara içiyor, onu hiç hesaplamıyor” dedi.
HERKES KIRMIZI ET YESİN
Suiçmez, karkas et sınıflandırılması ile kırmızı etin bitçeye uygun olacağını ifade ederek şunları söyledi:
“Karkas et sınıflandırılmasını getirsinler, uygulamaya geçsin herkes bütçesine göre kasaba gittiğinde kıymasını da etini de alsın. Biz şanslıyız, Edirne’de canlı hayvan satış borsası var. İnek karkası canlı ağırlık 8 ila 9 liraya satılıyor. Danaya bakıyorsun 17 ila 18 lira. . Şimdi soruyorum siz hiç kasaptan kıyma alırken inek kıyması aldınız mı? Kıymayı sadece yağlı olsun yağsız olsun diye alıyoruz. Şimdi orada tamam dana 18 Lira, inek 8.50 kıymaya girdiğinde fiyat aynı. İşte karkas sınıflandırması dediğim bu. Avrupa ülkelerinde var yani 6 aylık dana eti yazıyor yazmak zorunda ve ona göre fiyatlandırma yapmış. O zaman bu karkas sınıflandırması geldiğinde adam bütçesine göre ne isterse alacak. Karkas sınıflandırması çok önemli. Karkas sınıflandırması yapıldığında bu iş rayına oturacak. Herkes bütçesine göre kırmızı etini yiyecek o proteini alacak”