İçeriğinde bolca A, B ve E vitamini bulunan, omega 3, omega 6, potasyum, demir, fosfor ve magnezyum gibi mineraller bakımından da oldukça zengin olan kabak çekirdeği yağı, içeriğindeki tüm bu maddeler sayesinde başta cilt ve saç sağlığı olmak üzere vücuda tepeden tırnağa fayda sağlıyor. Edirne’de aktar esnaflarından Gökhan Baraz, “ Güçlü antioksidan etkiler gösteren kabak çekirdeği yağı, bu özelliği sayesinde vücudun hastalıklara karşı direncini artırıyor, prostat kanseri başta olmak üzere birçok hastalığa yakalanma riskini azalttığı biliniyor.” dedi.
Doğanın insanlara verdiği şifa bitmek bilmiyor. Antioksidan özelliği ile bilinen kabak çekirdeği yağı kolesterolün dengelenmesine yardımcı olurken, içeriğinde bulunan omega 3 ve omega 6 sayesinde kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olan kabak çekirdeği yağı, uzun vadede kolesterolün dengelenmesine de yardımcı oluyor.
Edirne’de aktar olan Gökhan Baraz, kabak çekirdeği yağının faydalarını anlattı. Baraz, “Kalp, damar ve böbreklerin sağlığını koruyor. Antioksidan özellikleri ve kolesterol üzerindeki olumlu etkileri sayesinde kabak çekirdeği yağı uzun vadede kalp ve damar sağlığını koruyor, böbreklerin de sağlıkla çalışmasına destek oluyor. En önemli özelliklerinden biri de idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelmesi. Kabak çekirdeği yağının idrar kesesi ve idrar yolları üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor, özellikle idrar yolu enfeksiyonlarının iyileşme sürecini hızlandırıyor.” dedi.
Baraz yaptığı açıklamaya şu ifadeler ile devam etti:
“ Mide bulantılarını azaltıyor. Bağırsak hareketlerini düzenliyor, Bağırsakların sağlıkla çalışmasına destek olan kabak çekirdeği yağı, bu etkisi sayesinde kabızlık sorunu yaşayanlara da yardımcı oluyor. Bağırsaklar üzerindeki olumlu etkileri sayesinde halk arasında bağırsak kurdu olarak da anılan bağırsak parazitlerine karşı olumlu etkilerde bulunuyor, bağırsakları bu zararlılardan kısa sürede kurtarabiliyor. Kemiklerin güçlenmesini sağlayan ve kemik sağlığına olumlu etkilerde bulunan kabak çekirdeği yağı, bu etkisi sayesinde romatizmal hastalıklara yakalanma riskini de azaltıyor.”(Haber: Mehmet Efecan HIDIROĞLU)