Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü'nün (OECD) 2024 yılı Mayıs ve Haziran aylarına ait gıda enflasyonu verilerini sosyal medya üzerinden paylaştı.
Verilere göre, Türkiye, gıda enflasyonunda dünyada ilk sırada yer alıyor. Gaytancıoğlu, “Bir zamanlar Dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olan Türkiye tarımı bugün sorunlar içinde. Gıda enflasyonunda dünyada birinciyiz. Ne hale getirildik.”ifadelerini kullandı.
Gaytancıoğlu, Türkiye'nin bu yüksek gıda enflasyonu oranını vurgulayarak, "Gıda enflasyonunda dünyada birinciyiz. Ne hale getirildik?" şeklinde bir açıklama yaptı. Verilerin Türkiye'nin tarım sektöründeki sorunları daha da derinleştirdiğini belirten Gaytancıoğlu, ülkenin tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olduğu dönemlere atıfta bulunarak, mevcut durumun trajik bir dönüşüm yaşadığını ifade ederken, “Bir zamanlar Dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olan Türkiye tarımı bugün sorunlar içinde. Maliyetini kurtarmadığı için ürününü tarlada bırakan yüzbinlerce çiftçi, domatesi-biberi pazarda satın alamayan milyonlarca vatandaşımız var.”dedi.
ÇİFTÇİLER VE TÜKETİCİLER ÜZERİNDEKİ ETKİLER
Gaytancıoğlu'nun açıklamasında, maliyetleri karşılayamadıkları için ürünlerini tarlada bırakmak zorunda kalan yüz binlerce çiftçiye dikkat çekti. Ayrıca, yüksek gıda fiyatları nedeniyle pazarda ihtiyaç duydukları ürünleri satın almakta zorluk çeken milyonlarca emekli, işçi ve düşük gelirli vatandaşların yaşadığı sıkıntılara da değinildi. Bu durumun, tarım sektörünün ve genel olarak halkın ekonomik durumunu nasıl olumsuz etkilediği vurgulandı. Gaytancıoğlu'nun uyarısı, tarım sektörü ve gıda güvenliği konularında acil çözümler geliştirilmesi gerektiğine işaret ediyor.(Haber Merkezi)





