Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) çatısı altında faaliyetlerini sürdüren GastroAkademi Eğitim Mutfağı, Bulgaristan’ın Burgas Ticaret ve Sanayi Odası ile imzaladığı yeni protokolle uluslararası iş gücü hareketliliği konusunda önemli bir adım attı. Anlaşma kapsamında akademi mezunları, yurt dışında çalışma olanağına kavuşacak.
2022 yılında Trakya Kalkınma Ajansı’nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) desteğiyle kurulan GastroAkademi, kısa sürede bölgesel ölçekte tanınan bir gastronomi eğitim merkezi haline geldi. Yeni iş birliğiyle birlikte kurum, eğitim alanında edindiği deneyimi sınır ötesine taşımayı ve kursiyerlerine farklı ülkelerde mesleki fırsatlar sunmayı amaçlıyor.
ETSO öncülüğünde yürütülen proje çerçevesinde, akademideki eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerlerin Burgas bölgesindeki işletmelerde sezonluk olarak istihdam edilmesi planlanıyor. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen protokol imza törenine; ETSO Başkanı Sezai Irmak, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Radoslava Kafedzhiyska katıldı.
Programda konuşan ETSO Başkanı Sezai Irmak, imzalanan protokolün sadece kurumsal bir anlaşma olmadığını belirterek, “Bu iş birliği, Edirne ile Burgas arasında kurulan dostluk ve ekonomik dayanışmanın somut göstergesidir. GastroAkademi’de yetişen katılımcılarımız uluslararası düzeyde eğitim alarak Bulgaristan’daki işletmelerde çalışma deneyimi kazanacak. Bu girişim, hem bireysel kariyer gelişimine katkı sağlayacak hem de iki bölge arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkileri daha da pekiştirecek” dedi.
Burgas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Todor Demirkov, iş birliğinin hızla hayata geçirilmesinden memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “Kış dönemi yaklaşırken çalışmalarımızı ivedilikle başlatmak istiyoruz. Ortak hedefler doğrultusunda önemli adımlar atacağız” açıklamasında bulundu.
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise, bölgenin gastronomi potansiyeline dikkat çekerek, “Trakya’nın gastronomik değerlerini görünür kılmak, bu alanda nitelikli personel yetiştirmek ve turizmle bütünleştirmek öncelikli hedeflerimiz arasında. Bu proje, aşçı, servis elemanı ve mutfak çalışanı gibi meslek gruplarında kaliteyi artıracak bir adım” ifadelerini kullandı.
Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Radoslava Kafedzhiyska da, “Bugün atılan imza, gelecekte çok daha kapsamlı ortak projelere zemin hazırlayacak. Trakya bölgesi olarak birlikte gelişeceğimize inanıyorum” diyerek iş birliğinin uzun soluklu bir sürece dönüşeceğini dile getirdi.(Haber.Hasan Yiğit KONAKLILAR)





