Okulların açılması ve öğrencilerin artık kalacak yer sorununu çözmesi ile birlikte kiralık ev piyasası düşüşe geçti. Edirne esnaflarından emlakçı Yüksel Meriç, öğrencilerin yeni evli çiftlerin ve memurların artık Edirne’ye yerleşmesi ile kiralık evleri soran dahi olmadığını söyledi. Meriç, “10 bin liraya verdiğimiz 1 artı 1 eşyalı daireler 8 bin 500 liraya kadar geriledi. 2 artı 1 evlerimizde 12 - 13 bin lira arasındaydı şu anda 11 bin liraya kadar geriledi. 3 artı 1 dairelerde 15 bin lira civarındaydı, 13 bin liraya kadar geriledi.” Dedi.
Ağustos ayının 20'sine kadar öğrencilerin kente gelerek yerleştiğini belirten Meriç, “Ağustos ayının ardından okulu biten öğrencilerin gitmesiyle birlikte boş olan evler hala kiralık olarak duruyor. İhtiyaç olmadığı için kiraya verilmiyor. Benim şu an elimde 9 adet kiralık ev var. Soran dahi yok. Evlenen çiftler düğünlerini yaptı. Gelen memurlar yerleşti. Edirne'deki emlak piyasası sakinledi.”
2 BİN LİRAYI BULACAK İNDİRİMLER
Diğer emlakçıların da elinde ki boş kiralık evlerle birlikte neredeyse bin 200 kadar evin şu an boş kaldığını ifade eden Meriç, Bu boş kalan evlerde de kiraların düşmeye başladığını, ev sahipleri ve emlakçıların kiralık evlerde 2 bin lirayı bulan indirim yapabileceklerini belirtti.
Meriç tayin süreçlerinin de fazla talep oluşturmadığını belirterek, “Devlet belirli aylarda memurlarını tayin ettiği için bizim Haziran, Temmuz memur, Ağustos, Eylül ayları da öğrenci ve evlenen çiftlerin kiralık ev bulma aylarımızdı. Ekim, Kasım, Aralık biz de boş geçerdi. Bizde 4 ay hareketli geçer sonra sakinlerdi. Şimdi devletimiz değişiklik yaptı, memurlarımız farklı aylarda da tayin olabiliyor. Gelenler de çeşitli emlakçılardan evlerini tutuyor. Tayin sürecinde çok fazla talep olmadığı için evler elde kalabiliyor.” dedi.
GERİLEMELER BAŞLADI
Fiyatların daha şimdiden düşmeye başladığını söyleyen Meriç, “10 bin liraya verdiğimiz 1 artı 1 eşyalı daireler 8 bin 500 liraya kadar geriledi. 2 artı 1 evlerimizde 12 - 13 bin lira arasındaydı şu anda 11 bin liraya kadar geriledi. 3 artı 1 dairelerde 15 bin lira civarındaydı, 13 bin liraya kadar geriledi.” Şeklinde konuştu.
Ev fiyatlarında düşüş olmadığını ancak satışın neredeyse hiç olmadığını vurgulayan Meriç, bu duruma bankaların kredi vermemesini neden olarak gösterdi ve “Ev satışlarında sadece nakit parası olan vatandaşlar ev alabiliyor. Ev satışlarında bir durgunluk var.” dedi.(Haber: Mehmet Efecan Hıdıroğlu)





