Edirne İl Genel Meclisi kasım ayı toplantılarında konuşan CHP Enez İl Genel Meclisi üyesi ve CHP Grup Başkanvekili Şenol Kılıç Enez’de yapımı planlanan “rüzgar türbinleri” ile ilgili olarak, “Tarım alanlarının dışında ve yerleşim alanlarına uzak yapılmasını istiyoruz” dedi.
Temiz enerji kaynaklarına karşı olmadıklarını ifade eden Kılıç, 5 Aralık’ta yapılacak olan Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) toplantısında değerlendirilecek olan Enez’e 25 adet rüzgar türbini yapılması konusunda, tarımsal ve hayvancılık bakımından sıkıntılar olabileceğini dile getirdi. Hasköy örneğini veren Kılıç, “Şu an Enez’e bağlı Hasköy’de kurulmuş olan, mevcut çalışır durumda olan rüzgar türbininin, gerek yerleşim yerlerine yakın olduğu için orada yaşayan halka, gerekse orasının hayvancılığın da yoğun şekilde yapıldığı bir yer olduğu için hayvancılığa da hayvanlara verdiği rahatsızlıktan dolayı, bu rüzgar türbinlerinin tarım alanlarının dışında ve yerleşim alanlarına uzak yapılmasını istiyoruz.”ifadelerinde bulundu.
CHP Enez İl Genel Meclisi üyesi Şenol Kılıç, Enez’e yapılması değerlendirilecek olan 25 adet rüzgar türbini için yerleşim ve tarım alanlarından uzak bir noktaya yapılması gerektiğini vurguladı. Temi,z enerjilerin ülkemiz vew insanlar için çok önemli kaynaklar olduğunun altını çizen Kılıç, ““Şu an dünyanın en temiz enerjilerini güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi diye tanımlıyoruz. Fakat şu an kendi ilçem olan Enez, rüzgar türbinlerinin baskısı altında. Bu rüzgar enerjisine karşı çıktığımız anlamına gelmiyor. Elbette yapılmalı, elbette ülkemizin enerjiye ihtiyacı var. Bununla ilgili bir sorunumuz yok. Ama 5 Aralık’ta yapılacak olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün gözetimindeki Enez’deki ÇED değerlendirme toplantısında, 25 tane rüzgar türbini projesi değerlendirilecek. Baktığımız zaman, rüzgar türbinlerinin bir kısmı tarım alanlarının içerisinde, bir kısmı yerleşim yerlerinin çok yakınında. Biz, bunlara karşıyız.”dedi.
Kılıç tarım arazilerinin bir kısmının kullanılmaz hale geldiğini ve türbinlerin kuş geçiş güzergahlarını değiştirerek hayvancılığı da etkileyeceğini, ““Tarım arazisinin içerisine kurulduğu zaman, alanın bir kısmı kullanılamaz hale geliyor. Diğer taraftan çiftçilerimizin, özellikle ayçiçeği üreticilerimizin söylediği şey; döllenme zamanında, yeterli döllenme olmuyor ve verim düşüklüğü oluyor. Bunu bilimsel çevrelere sorduğumuz zaman, ‘Olabilir de olmayabilir de’ diyorlar. Ama göçmen kuşların geçiş yönlerini değiştirdiği kanıtlanmıştır. Arıcılığa büyük zarar verdiği kanıtlanmıştır. Bundan dolayı biz, tarım alanlarının dışında ve yerleşim alanlarının dışında olmasını istiyoruz. Bölgemizde Hisartepe’de var, yeri de uygun. Bir sıkıntı yok, ama şimdi iyice tarım alanlarının içerisine sirayet etmeye başladı. Enez, rüzgar enerjisi yönünden verimli bir alan. Enez’le ilgili bir sürü ÇED çalışması yapılıyor.”sözleri ile ifade etti. (Haber: Mehmet Efecan HIDIROĞLU)