Edirne’de Eğitim-İş, Eğitim-Sen, TEÇ Sen ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun (ÖMK) geçtiğimiz yasama döneminde TBMM’de kabul edilmesine karşı Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, kanunun eleştirilerin ardından kabul edildiği vurgulandı. Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, “ÖMK kanun taslağı gerek hazırlanış biçimi gerekse sınırlı içeriği açısından meslek kanunu olmaktan çok uzaktır. Öğretmenlik mesleği gibi 17 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonun üzerindeki öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını böylesine sığ ve dar bir çerçevede düzenlemekte ısrar etmek doğru değildir.” dedi.
Edirne’de eğitimciler ÖMK’ya karşı basın açıklamasında bulundu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun öğretmenlerin ve eğitimde yaşanan sorunlara çözüm olmayacağını belirten konuşmayı Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar ve Eğitim-Sen Edirne Şube Başkanı Ahmet Acet, gerçekleştirdi.
“ELEŞTİRİ VE ÖNERİLERİMİZİN ISRARLA GÖRMEZDEN GELİNMESİ KABUL EDİLEMEZ”
Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar ve Eğitim-Sen Edirne Şube Başkanı Ahmet Acet, “ÖMK’ye yönelik eleştiri ve önerilerimizin ısrarla görmezden gelinmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı. Zobar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), eğitim bileşenlerinin görüşlerini almadan hazırladığı kanunun ilk 22 maddesinin tüm eleştirilere rağmen kabul edildiğini belirtti. Zobar, “Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), eğitimin bileşenlerinin görüşlerini almadan masa başında hazırladığı Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) geçtiğimiz yasama dönemi sonunda TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanmış ve kanunun ilk 22 maddesi bütün eleştiri ve itirazlara rağmen kabul edilmiştir. Eğitimin ana bileşenlerinden birisi olan eğitim ve bilim emekçilerini yok sayan, taleplerine ısrarla kulak tıkayan MEB, sürecin başından bu yana bildiğini okumaya devam etmeyi sürdürmektedir. Eğitim sendikalarının, halen görevde olan ve atama bekleyen bir milyonu aşkın öğretmenin taleplerini yok sayan ÖMK’ye yönelik eleştiri ve önerilerimizin ısrarla görmezden gelinmesi bizler açısından kabul edilemez bir durumdur. Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran ve emeğimizi değersizleştiren, ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarımıza çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarımızı zayıflatan, çalışanlar arasında ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olan ÖMK’nin TBMM gündemine yeniden geleceği açıklanmıştır.” İfadelerini kullandı.
“ÖĞRETMENLERİN HAKLARI GÖRMEZDEN GELİNMİŞTİR”
Yapılan kanun değişikliği ile öğretmenlerin haklarının kısıtlandığının belirtildiği açıklamada, “Bu kanun teklifinde öğretmenin hakları yoktur. Görev ve sorumluluklar detaylandırılırken, öğretmenin sosyal hakları, kürsü dokunulmazlığı, dinlenme ve tatil hakları gibi konular yok sayılmıştır.
Milli Eğitim Akademisi’ni Kabul Etmiyoruz: Öğretmenlik, öğretmen yetiştiren kurumlarda edinilen beceri ve bilgiye dayalı bir uzmanlık mesleğidir. Öğretmenlik mesleğini, sadece MEB’in belirleyeceği hazırlık eğitimine dayandıran bu anlayışı reddediyoruz. Bu gerekçelerle bizler eğitim alanında örgütlü sendikalar olarak, yeniden TBMM gündemine getirilecek olan kanun teklifine itiraz ediyoruz. Unvanlarda ayrıştırmayı kabul etmiyoruz! Kıdem yılına göre tüm öğretmenlere ödemeler yapılmalı, bu ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır.
Milli Eğitim Akademisi’ni kabul etmiyoruz! Öğretmenlik diploması esastır, başka bir yapıya ihtiyaç yoktur. ÇEDES gibi protokollerle öğretmenlik mesleği dışında bizlere dayatılan görevleri kabul etmiyoruz! Öğretmenler kanunda belirtilen asli görevlerini yapmalı, kanunlarda açıkça yazdığı gibi okullarda öğretmenler dışında hiçkimse eğitim öğretim hizmeti vermemelidir. “ifadelerine yer verildi.
Basın açıklamasına CHP Edirne İl Başkanlığı, Merkez İlçe Başkanlığı, DİSK Emekli-Sen ve birçok dernek destek verdi. Öğretmenler, taleplerinin yok sayılmasını kabul etmediklerini belirterek, kanunun yeniden gözden geçirilmesini talep ettiler.(Haber: Mehmet Efecan HIDIROĞLU)