Edirne, yerli tohum merkezi olacak

İlk olarak Mart ayında gerçekleştirilen Tohum Takas Şenliği ile halkı yerli tohum ekmeye teşvik eden Edirne Belediyesi tohum üretimine farklı bir boyut kazandırmayı hedefliyor. Edirne Belediyesi Trakya Bölgesi'nin yerli tohum merkezi olması yolunda çalışmalarını sürdürüyor. Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, Yerli Tohum Takas Şenliğinde takas edilen tohumların ekildiğini ve sevginin büyüdüğü gibi ekilen tohumlarında büyüyeceğini söyledi.

Edirne, yerli tohum merkezi olacak

İlk olarak Mart ayında gerçekleştirilen Tohum Takas Şenliği ile halkı yerli tohum ekmeye teşvik eden Edirne Belediyesi tohum üretimine farklı bir boyut kazandırmayı hedefliyor. Edirne Belediyesi Trakya Bölgesi'nin yerli tohum merkezi olması yolunda çalışmalarını sürdürüyor. Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, Yerli Tohum Takas Şenliğinde takas edilen tohumların ekildiğini ve sevginin büyüdüğü gibi ekilen tohumlarında büyüyeceğini söyledi.

Edirne, yerli tohum merkezi olacak
15 Mayıs 2019 - 11:31
Reklam

 
 
Haber: Hatice ÖZSOY
Belediyenin şehir dışından getirdiği domates ve soğan fideleriyle tohum üretiminde farklı yollar izlenebileceğini öngören Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, halkın yerli tohuma ilgi gösterdiği takdirde köy muhtarlarıyla bir çalışma içerisine gireceklerini bildirdi. Köy muhtarlarının kendi köy arazilerini yerli tohum işine ayırarak köylü halkın yerli tohum yetiştirmesine öncü olmak istediklerini belirten Çakır, böylelikle köyde yaşayan kırsal kesimin artacağını ve köylerdeki gençlerin işsizlik sorununun giderileceğini dile getirdi.
 Çakır, “Biliyorsunuz son meclisimizden sonra daha önce Karaağaçta bir ilkokulumuzun bahçesinde yapmış olduğumuz tohum takas şenliğinden sonra çalışmalarımız devam etti. Tohum takas bankasını belediyemizin çalışma ve görev yönetmelikleri arasında park bahçeler müdürlüğü bünyesinde tohum takas bankasını kurmuş olduk. Bu konu meclisimizde görüşülürken ben özellikle hem meclis üyelerine hem de halkımıza iki soru sordum farkındalığı yaratmak için. Tohum takas şenliğinde Eskişehir’den getirttiğimiz domates fideleri vardı bunlar ekildi. Bu çıkan domateslerin yaprağını koparıp tekrar toprağa ektiğimizde tekrar domates üretimi yapılabileceğini iddia ediyoruz. İkincisi ise bildiğimiz yeşil soğanı tarladan söktüğümüzde altında pülçekleri olur bunları da kesip toprağa ektiğimizde buradan da soğan elde ettiğimizi iddia ettim. Tabi bütün bu iddialar özü çiftçi olan halkımız tarafından değerlendirilecek belki de gülümsenecektir. Böyle bir tohum alma yöntemi yok bunu bende biliyorum. Ancak bunu herkesin bilmesi gerekiyor. Yaşamımızı idame edebilmek için bu tohumları halen yaşatabilmek için öncelikle tohum almayı bilmeliyiz. Tabi domates dalında olgunlaşacak, en olgun domatesleri toplayıp içerisindeki çekirdekleri alarak tohum almış olacağız. Soğanında çıkarttığı cücüğün üstündeki açan kısmından tohum alınacaktır. Fakat bu farkındalığı yaratmak için bunu kendimize sormalıyız” dedi.
“GENÇLERE TOHUM ALMAYI ÖĞRETMELİYİZ”
Birçok Avrupa ülkesinde kentsel tarım denilen kent içerisinde verimli topraklarda meyve sebze tarımı yapıldığını söyleyen Çakır, yerli tohumdan uzaklaştığımızın altını çizdi.
Hibrit tohumuyla üretilen sebze meyveyi pazarda gören vatandaşın organik diyerek aldığını söyleyen Çakır, yerli üretimin yerli tohumla yapılan üretimler olduğunun altını çizdi.
Çakır, “Özellikle Avrupa’da birçok kentte kentsel tarım dediğimiz sebze ve meyve tarımı yapılmaktadır. Bu kentin ekilebilir arazilerde veya şehrin içerisindeki metruk binalarda sebze ve meyve yetiştiriyorlar. Bizlerde bu verimli topraklarda meyve ve sebze ekerek yaşamımızı idame ettirmeliyiz. Bu süreçte dolayısıyla neslimizi devam ettirerek gençlerimizin tohum almayı öğrenip sürekli yaşamı ikame etmek önemlidir. Yerli üretim yerli tohumla yapılan üretimdir ve bundan kesinlikle uzaklaşmış durumdayız. Biliyorsunuz belirli bir yıldan sonra lisanssız tohum ticareti yasaklandı. Bizde yerli tohumu lisans alıp satmak gibi bir lüksü olmadığı için halkımızın bunun için ata tohum yani yerli tohum takas bankasını kurduk. Bir ücret karşılığı satış yapmadan ancak takas edebiliyorsunuz. Yerli üretim yerli tohumların azlığından dolayı tabii ki düştü. Hibrit tohumu ekerek aslında kendisinin ekip çıkarttığı ürünlere bile artık pazarlarda doğal ürün diyoruz. Ancak bunlar hibrit tohumdur. Asıl olan nenelerimizin, analarımızın çıkınlar içerisinde sakladığı tohumlarda, bu tohumları çoğaltmalıyız. Sevgiyi nasıl çoğalttığımızda mutlu oluyorsak, yerli tohumu çoğalttığımızda da mutlu olacağız.
“YERLİ TOHUMLAR SEVGİNİN BÜYÜDÜĞÜ GİBİ BÜYÜYECEK”
Yerli Tohum Takas Şenliğinde takas edilen tohumların ekildiğini ve sevginin büyüdüğü gibi ekilen tohumlarında büyüyeceğini söyleyen Çakır, halkın yerli tohuma ilgi gösterdiği takdirde köy muhtarlarıyla bir çalışma içerisine gireceklerini bildirdi. Çakır, “Uygulamaya nasıl ki takas şenliği ile başladıysak burada üretilen sevgiler yani tohumlar büyüyecek aynı sevginin büyüdüğü gibi. Bunlar bizlere ait arazilerde daha fazla ve daha büyük bir hale getirmeyi planlıyoruz. Halkımızda buna ilgi gösterdiğinde köylülerimiz özellikle muhtarlarımızla bir çalışma yapmak istiyoruz muhtarlarımız kendi köy arazilerini bu işlerle ilgili ayırıp köy halkına yerli tohum yetiştirirlerse bu hem köyde yaşayan kırsal nüfusu arttıracak hem de iş bulma derdinden bu şekilde kurtulacağız. Biliyoruz ki köyde sınır boylarında bile yetişen otlarla elimizde kuzuları yetiştiriyor büyütüyorduk. Buda vasat bir ailenin kışın ev ihtiyacını karşılayan bir uygulamaydı. Aynı şekilde tohumu sınır boylarına ekerek üretim yapabiliriz. Sevgiyi çoğaltalım, yerli tohumu çoğaltalım” dedi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum