Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Edirne’deki üreticilere yönelik acil bir kuraklık desteği talebinde bulundu. Bayraktar, bu çağrısını Büyükdöllük köyünde düzenlenen ayçiçeği hasat şenliğinde, 100 çiftçinin traktörleriyle oluşturduğu konvoya kendi traktörüyle katılarak duyurdu. Verim kaybının yüzde 25 ila 50 arasında değiştiğini ve bu durumun üreticilerin gelirlerini olumsuz etkilediğini vurgulayan Bayraktar, “Bu yüzden bölgedeki gelir kaybını telafi edebilmek için acilen kuraklık desteği sağlanmalıdır.”ifadelerinde bulundu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Edirne’ye ziyaret gerçekleştirerek, Edirneli üreticiler ile buluştu. Bayraktar, ziyaretinde gerçekleştirdiği konuşmasında Trakya’nın son iki yıldır kuraklığın etkisi altında olduğunu vurguladı. Bu yıl da beklenen yağışların sağlanamadığını belirten Bayraktar, “Yaz aylarında sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Özellikle Haziran, son 53 yılın en sıcak Haziran’ı oldu. Artan sıcaklıklar, ayçiçeği dahil birçok üründe verim kaybına yol açtı” dedi.
Kuraklığın etkileri sonucu ayçiçeği veriminin ciddi şekilde düştüğünü ifade eden Bayraktar, Edirne’de ortalama verimin 200 kilogram olması gerekirken, bu yıl üreticilerin dekardan sadece 100-150 kilogram aldığını belirtti. Verim kaybının yüzde 25 ila 50 arasında değiştiğini ve bu durumun üreticilerin gelirlerini olumsuz etkilediğini vurgulayan Bayraktar, “Bu yüzden bölgedeki gelir kaybını telafi edebilmek için acilen kuraklık desteği sağlanmalıdır.” çağrısında bulundu.
“SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ”
Bayraktar, üreticilerin çoğunun bankalara borçlu olduğunu ve bu borçların üreticilerin üretimden uzaklaşmasına neden olduğunu ifade etti. Trakya Birlik’in ayçiçeği ön alım fiyatlarını artırarak üreticiyi koruması gerektiğini de sözlerine ekleyen Bayraktar, tüketicilerin yüksek fiyattan ayçiçeği yağı aldığını, bu durumun önüne geçilmesi için üretimin ve desteğin artırılması gerektiğini belirtti. “Trakya Birlik’in açıkladığı ön alım fiyatı üreticinin yeterli gelir sağlayacağı, emeklerinin karşılığı olacak seviyede değildir. Açıklanan fiyat maliyet seviyesinde kalmıştır, üretici mağdur olacaktır. Haziran ayı son 53 yılın en sıcak Haziran ayı oldu. Bu yıl artan aşırı sıcaklıklar çoğu üründe olduğu gibi ayçiçeğinde de verimde azalmaya neden oldu. Bazı arazilerde üreticiler tarlasını nadasa bıraktı. Ayçiçeğinde verim düşük olduğu için gelir de düşük olacak. Bölgedeki gelir kaybının telafisi için kuraklık desteği verilmesi çok önemlidir. Ayçiçeğinde düşük vergi ile ithalat yapılmasına izin verilmemelidir. Ayçiçeği ve ürünlerinde gümrük vergi oranları yıl boyunca yüksek tutulmalıdır. Üretimi artırmaktan başka çaremiz yok. Üreticiye yeterli fiyat ve kuraklık desteği verilmezse, üretici ayçiçeği üretiminden uzaklaşır. Uzaklaşan çiftçiyi bir daha üretime döndüremeyiz. Son pişmanlık fayda etmez.” dedi.
“ÜRETİMİ ARTIRMAK DIŞINDA ÇAREMİZ YOK”
Ayrıca, gümrük vergileriyle ilgili uyarılarda bulunan Bayraktar, ayçiçeği ve diğer ürünlerde düşük vergi ile ithalat yapılmasına izin verilmemesi gerektiğini, yüksek gümrük vergilerinin yıl boyunca korunması gerektiğini savundu. “Üretimi artırmak dışında çaremiz yok. Üreticiye yeterli fiyat ve kuraklık desteği verilmezse, üreticinin ayçiçeği üretiminden uzaklaşması kaçınılmaz olur. Bir kez üretimden uzaklaşan çiftçiyi geri döndürmek zor olacaktır” diye konuştu.
Bayraktar, hayvansal ürünlerdeki girdi fiyatlarının artışına karşın et ve süt fiyatlarının aynı oranda artmadığını, bu durumun da üreticilerin üretimden çekilmesine neden olduğunu belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslenen Bayraktar, “Süt, et, meyve, sebze, hububat gibi temel ürünlerin fiyatlarını baskılayarak enflasyonu önleyemezsiniz. Bu yaklaşım, önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarının patlamasına ve tüketicilerin bu ürünlere ulaşamaz hale gelmesine yol açabilir” uyarısında bulundu.
Bayraktar, konuşmasının ardından ayçiçeği hasadını biçerdöverle gerçekleştirdi. Etkinliğe CHP İl Başkanı Harika Taybıllı, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ilçelerin oda ve borsa başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üreticiler katıldı.(Haber: Mehmet Efecan HIDIROĞLU)