Soytürk,” Kabağın lezzetini niteliğini anlatarak, tanıtarak ta alıcıyı oluşturmamız gerekiyor ki üretim artsın. Kabağımız çok lezzetli olduğunu bu işin mutfağından gelen şeflerimiz söylüyor. Bir taraftan da talep oluşturmalarıyız. Talep oluşunca zaten bölgedeki çiftçilerimiz biz yetiştiririz diyorlar. Önce biz bu etkinlikler ile tanıtımını yapacağız, lezzetini anlatacağız zaten tanıtımdan sonra talep gelecektir. Talebe bağlı olarak ta üretim artacaktır.” Dedi.
Edirne’de 16-17 Ekim tarihlerinde Tarım ve Orman Bakanlığının Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde ‘Edine 1. Kabak Festivali’ yapılacak. Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, son dönemde tarım turizminin arttığını ifade etti.
Soytürk, festivallerin aynı zamanda şehrin çocuklarının performanslarını sergileyebilecekleri bir yer olduğunu belirtti.
Yapılacak festival ile birlikte şehre gelenlerin şehrin kültürünün tanınmasına vesile olacağını belirten Soytürk, “Kırsal alanda yasayan ve ya tarım ile uğrasan kişilerin ürettikleri ürünleri yerli ve yabancı ziyaretçiye bir festival bir etkinlik sunmak hem de bu pandemi nedeniyle evlerde sıkılan insanlarımızın şehirlerimizin, hem onları doğa ile iç içe, farklı kültürleri tanımalarına, üretilen ürünleri tatmalarına hem de bizim halk oyunlarımızı şehrimizi, kültürümüz müziğimizi de görmelerine vesile oluyor.” İfadelerine yer verdi
Edirne’de birinci kabak festivali olduğunu belirten Soytürk, “Son dönemde şehrimiz doğa deniz turizminin dışında özellikle lavanta tarla günleri ile başladığımız agro turizmi Karaağaç’ın verimli torakları Meriç ve tunca nehirleri ile sulanan o verimli toprakların da ata tohumundan üretilen karaağaç kabak festivalinin ilkini bu yıl gerçekleştirmiş olacağız.” Diye konuştu
Kabak üreticileri ile, kabak kullanan restoran işletmecileri ile görüştüklerini söyledi. Karaağaç kabağının ayrı bir tadı olduğunu düşündüklerini, Kültür Turizm Müdürlüğü olarak konuyu Vali Ekrem Canalp’e anlattıklarını, Vali Canalp’inde memnuniyet ile karşıladığını ifade etti.
Turizm sektörün bir çok sektör ile ilişkisinin olduğunu son yıllarda tarım sektörü zincirin kuvvetli bir halkası olduğun belirtti.
Alternatif turizm çeşitliliğini değerlendirdiklerini ifade eden Soytürk, “Ülkemizde şehrimizde sahip olduğu doğal kaynakları, iklim çeşitliliği ve bitki örtüsü ile birlikte hem tarımda zenginlik hem de alternatif turizm çeşidini de değerlendirmiş olduk. Buna agro turizm de deniliyor ben tarım turizmi demeyi tercih ediyorum.” Diye konuştu.
Festival çevresinde birçok etkinliğin olduğunu ifade eden Soytürk, “Bizim ile birlikte Trakya üniversitesinin çok değerli müzik ekipleri olacak. Önemli etkinliğin bir parçası da İstanbul’dan ve şehrimizde bulunan şefler ile birlikte orada kabaktan birçok yemek tatlı çeşidi yapacağız. Ziyaretçilere ikram edeceğiz. Kadınlar arasında yemek yarışması yapacağız. Türkiye Aşçılar ve Şefler federasyonundan alanında en iyi şefler 3 gün boyunca Edirne’mizde olacak. Edirne Valiliğinin himayelerinde kurulan şehir gönüllüleri vakfın bünyesinde bulunan kooperatifin kadınlarımız orada yöresel ürünleri ikram edecek. Şehrimizde bulunan çeşitli STK’larının halk oyunları müzik grupları, Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı okullarımızda müzik yetenekleri olan çocuklarımızın sahne performansları, Edirne Belediyesi’nin meşhur bandosu ziyaretçilere konser verecek. TÜ müzik grupları konser verecek. Hep birlikte hep beraber bütün paydaşlarımız ile orada hem tarım turizmi agro turizmi hem karaağaç kabağının lezzetini ziyaretçilerimize tattıracağız.” Sözlerine yer verdi.
Soytürk, Birçok sürpriz etkinliğin olduğunu olacağını belirterek, Kabak oyma sanatının, şovlarda olacağını söyledi.
‘İKİ GÜN DOYA DOYA BİR ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLACAĞIZ’
Yapılacak olan festivale herkesi davet ettiğini ifade eden Soytürk, “İklimde bize müsaade ederse iki gün doya doya bir etkinlik gerçekleştirmiş olacağız. Hem şehrimizin bu anlamda bir tanıtımı hem karaağaç bölgesinin verimli topraklarında üretilen ürünlerin tarımsal anlamda tanıtımı bize ciddi derede bir katkı sunacaktır. Şehrimizde yaşayan tüm vatandaşlarımızı hem bölge illerden hem de Bulgar vatandaşlarımızı festivalimize davet etmek istiyorum.” Dedi.
Komşu’yu da festivale beklediklerini ifade eden Soytürk, “Bu pandemi sürecinde evlerde sıkılan yerli ve yabancı ziyaretçiler özellikle tanıtım afişlerimiz de Bulgarcayı da kullandık. İngilizce afişlerde var. Son dönemde Bulgar vatandaşları şehrimize yoğun geliyor. Hafta sonu olması sebebiyle onları da festival alanına bekleyeceğiz.” Şeklinde konuştu.
‘ŞEHRİN YETENEKLİ ÇOCUKLARINA SAHNEDE PERFORMANS SERGİLEME İMKANI VERECEĞİZ’
Bu tür yapılan etkinler ile kişilerin sahne performansı yapma şanının olduğunu ifade etti. Festivalin şehrin çocuklarının performanslarını sergileyebilecekleri bir yer olduğunu belirten Soytürk, “Çocuklarımız sahne performansı ile onların yeteneklerini seyredebileceğiz. Aslında bu tür etkinlikler birçok unsuru bir araya getiriyor. İşin bir tarafında tarım, turizm ama bir tarafına baktığımızda bu şehrin çocukları yetenekli çocuklarına sahnede performans sergileme imkanı vereceğiz. Müzik grupları halk oyunlar grupları, tiyatro grupları pandomim grupları gibi hem şehirde yaşayan yetenekli çocukları yer alacak.” Diye konuştu.
Soytürk, Karaağaç’ın tercih edilen bir bölge olduğunu hem şehrin kendi insanının hem de il dışından hafta sonu Karaağaç bölgesine gelindiğini ifade etti.
Karaağaç esnafının da festivale katkı sunacağını ifade ederek “Karaağaçtaki esnafımızda bu festivalde bizim ile birlikte olacak. Onlar da katkı sunacaklar. Edirne’de bulunan tüm aşçılar derneği üyeleri bizim ile birlikte olacak. Türkiye aşçılar ve şefler federasyonu gelecek.” Dedi.
Soytürk, festivalin ilk tanıtımı geçen hafta yaptıklarını, çok fazla bir talep olduğunu dile getirdi
‘KABAĞIN LEZZETİNİ TANITARAK ALICIYI OLUŞTURMAMIZ GEREKİYOR’
Karaağaç’ta yetişen kabağın lezzetini tanıtılarak alıcıya oluşturulması gerektiğini belirten Soytürk, “Karaağaç bölgesinde kabak üreticileri ile bir arya geldiğimizde çok yoğun kabak üretiliyor. Hem tarım ve orman bakanlığımızın hem Trakya tarımsal araştırama enstitü müdürümüzle hem de tarım ve orman il müdürümüz ile bir araya geldik. Tabi üretimi artırmamız gerekiyor bir taraftan da bu kabağın lezzetini niteliğini anlatarak tanıtarak ta alıcıyı oluşturmamız gerekiyor ki üretim artsın. Kabağımız çok lezzetli olduğunu bu işin mutfağından gelen şeflerimiz söylüyor.Bir taraftan da talep oluşturmalarıyız. Talep oluşunca zaten bölgedeki çiftçilerimiz biz yetiştiririz diyorlar. Önce biz tanıtımını yapacağız, lezzetini anlatacağız bu etkinlikler ile zaten tanıtımdan sonra talep gelecektir. Talebe bağlı olarak ta üretim artacaktır.” Sözlerine yer verdi .(Haber-Fotoğraf: Alp Togan BOLU)