Meriç Nehri’nde yıllar önce başlatılan çalışmalarla gelişen kürek sporu, Edirne’yi Türkiye genelinde bu branşın öne çıkan kentlerinden biri konumuna taşıdı. Edirne Valisi Yunus Sezer, 2025 yılı boyunca kentte hayata geçirilen projelere ilişkin yaptığı değerlendirmede, kürek sporunun Edirne ile özdeşleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sezer, Galatasaray ve Fenerbahçe gibi köklü kulüplerin Edirne’deki kürek kulüplerini ve Meriç Nehri’ni referans göstermesinin kent adına sevindirici olduğunu ifade etti.
Doğal parkura sahip Meriç Nehri’nde yürütülen altyapı çalışmaları ve kulüp faaliyetleriyle Edirne, kürek sporu denildiğinde akla gelen şehirler arasında yer almaya başladı. Kentte başta TED Edirne Koleji Kürek Kulübü’nün girişimleriyle temelleri atılan süreç, bugün ulusal ölçekte dikkat çeken bir başarıya dönüştü. Yıllar önce bir hayalle yola çıkılan Meriç Nehri, yapılan düzenlemeler, sporcu dostu altyapı ve kulüp yapılanmaları sayesinde bugün binlerce sporcunun tercih ettiği bir merkez haline geldi. Milli takım sporcularının kamp yaptığı ve önemli organizasyonlara hazırlandığı nehir, artık taşkınlarla değil, kürek sporu ile anılıyor.
Edirne Valisi Yunus Sezer, 2025 yılı boyunca kentte hayata geçirilen projelere ilişkin yaptığı değerlendirmede, kürek sporunun Edirne ile özdeşleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sezer, Galatasaray ve Fenerbahçe gibi köklü kulüplerin Edirne’deki kürek kulüplerini ve Meriç Nehri’ni referans göstermesinin kent adına sevindirici olduğunu ifade etti.
Ulusal spor kanallarında ve spor çevrelerinde kürek konuşulurken Edirne’nin adının sıkça anılması, kentin bu alanda marka şehir olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini gösteriyor. Kulüp sayısının artması, sporcu altyapısının güçlenmesi ve çevre düzenlemeleriyle birlikte Edirne, kürek sporunda kalıcı bir merkez olma hedefini her geçen gün daha da pekiştiriyor.
Meriç Nehri'nin yapılan çalışmalarla çok güzel olduğunu belirten Vali Sezer, "Nehrin her iki tarafında da çalışmalar devam ediyor. Müezzinoğlu Köprüsü’ne kadar olan bölümde de aynı şekilde düzenlemeler yapılıyor. Üst yol bisiklet ve yürüyüş yolu olarak planlandı. Oradaki kum ocağını yukarı tarafa taşıdık. Şehir estetiğini bozan bir görüntüydü. Orada kum ocağı olmaz. O bölge de karşı taraf gibi bisiklet ve yürüyüş yolu olacak” dedi.
Meriç Nehri’nin sadece bir doğal güzellik değil, aynı zamanda Edirne’nin spor vizyonunun merkezi haline geldiğini belirten Sezer, su sporları merkezine yönelik çalışmaların da sürdüğünü söyledi. Sezer, “Burası taşkın sahası olduğu için yeni bina yapamıyoruz. Ancak mevcut binaları gelen sporcuların kullanabileceği alanlara dönüştürüyoruz. Proje çalışmalarını tamamladık. İnşallah 1-2 ay içerisinde orayı bitirip temizleyerek Edirnelilerin kullanımına sunacağız” ifadelerini kullandı.
TED Edirne Koleji’nin yıllar içinde Meriç Nehri’ni bir spor merkezi haline getiren çalışmalarının, diğer kulüplerin kurulmasına da öncülük ettiğini belirten Sezer, “Gençlik Spor’un bir kürek kulübü var, TED Edirne Koleji’nin uzun süredir faaliyet gösteren güçlü bir kürek kulübü bulunuyor. Üniversitemiz de kürek kulübünü kurdu. Şu anda üç kürek kulübümüz var ve bu sayının artmasını bekliyoruz. Bir spor dalının merkez haline gelmesi için bu sayıların çoğalması çok önemli” diye konuştu.
Ulusal spor kanallarında kürek denildiğinde Edirne’nin anılmasının kendisini çok mutlu ettiğini dile getiren Vali Sezer, “Geçen gün bir spor kanalında izledim. Kürekten bahsedilirken Edirne’den söz etmeye başladılar. Galatasaray, Fenerbahçe şimdi Edirne demeye başladılar. Bu, tanıtım açısından son derece kıymetli” dedi.
2026 yılının Edirne için daha da hareketli geçeceğini vurgulayan Sezer, Meriç Nehri çevresindeki düzenlemelerin tamamlanmasıyla ulusal ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmaya devam edeceğini söyledi.
Kürek sporunun katma değeri yüksek olduğunu söyleyen Sezer, "Biz bu alandaki çalışmalarımıza devam edeceğiz. Meriç Nehri’ni sadece bir nehir olarak değil, Edirne’nin vitrinlerinden biri olarak görüyoruz. Sporla, doğayla ve şehir estetiğiyle bütünleşen bir Meriç hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.(Haber: Hasan Yiğit KONAKLILAR)





