Edirne’de 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte öğrenciler, çevre bilincini artırmaya yönelik atölye çalışmalarına katıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen programda bu yılın teması olan “gıda atığı” ön plana çıktı.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerinin yer aldığı etkinlikte kurulan atölyelerde renkli görüntüler oluştu. Program kapsamında kompost yapımı, geri dönüşüm çalışmaları, geleneksel çocuk oyunları ve resim sergisi gibi birçok etkinlik düzenlendi.
Etkinlikte konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ayşe Sarı, sıfır atık anlayışının gelecek nesiller için hayati önem taşıdığını belirtti. Gıda israfının azaltılmasının iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olduğunu ifade eden Sarı, “Sıfır atık artık bir tercih değil, zorunluluktur” dedi.
2017 yılından bu yana yürütülen sıfır atık çalışmalarıyla milyonlarca ton atığın geri kazanıldığını söyleyen Sarı, bu sayede yüz milyonlarca ağacın kesilmesinin önüne geçildiğini ve karbon salımının azaltıldığını dile getirdi. Tüketim alışkanlıklarının değişmesi gerektiğine vurgu yapan Sarı, “Önemli olan sadece üretmek değil, nasıl tükettiğimizdir” ifadelerini kullandı.
Etkinlikte söz alan öğrenciler de gıda israfına karşı duyarlılık çağrısı yaptı. Öğrencilerden Kerem Can, herkesin ihtiyacı kadar tüketmesi gerektiğini belirtirken, Umay Aslan ise çevrenin korunmasının herkesin sorumluluğu olduğunu söyledi.
Atölyelerde öğrenciler, atık malzemelerden çeşitli sanat ürünleri hazırladı. Yoğurt kapları ve pet şişelerden sokak hayvanları için mama ve su kapları yapılırken, kompost atölyesinde organik atıkların toprağa dönüştürülmesi uygulamalı şekilde anlatıldı. Ayrıca dev boyama alanında öğrenciler, gıda israfına karşı mesajlarını çizimleriyle yansıttı.
Program sonunda öğrencilerin hazırladığı çalışmalar sergilenirken, etkinliğe katılan kurum temsilcileri de atölyelere eşlik etti. Gün boyunca hem eğlenen hem öğrenen öğrenciler, sıfır atık konusunda önemli bir farkındalık kazandı.(Haber:Gülşah AK)





