Edirne’de 19 Eylül Gaziler Günü’nün 104. yıldönümü, düzenlenen tören ve etkinliklerle anlamlı bir şekilde kutlandı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e 1921 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “Mareşal” rütbesi ve “Gazilik” unvanının verilişinin yıldönümü dolayısıyla tüm yurtta olduğu gibi Edirne’de de programlar organize edildi. Şehrin merkezinde başlayan etkinlikler, hem gazilerin hem de vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Sabah saatlerinde Atatürk Anıtı önünde toplanan gaziler, protokol üyeleri, askeri birlikler ve vatandaşlar törende hazır bulundu. Program çelenk sunumu ile başladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla birlikte meydanda duygusal anlar yaşandı. Alana toplanan kalabalık, ellerinde Türk bayraklarıyla bu anlamlı güne ortak oldu. Törene katılanlar arasında Edirne Valiliği, Garnizon Komutanlığı, belediye yetkilileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler de yer aldı.
Günün anlamına ilişkin konuşmalarda ilk sözü Türkiye Muharip Gaziler Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gazi Fevzi Demir aldı. Demir, gazilik onuruna erişenlerin, milletin bağımsızlık yolundaki en önemli fedakârlıkları göze alarak kahramanlık destanı yazdıklarını söyledi. Tarih boyunca Türk milletinin her zorluk karşısında dimdik ayakta kaldığını, Malazgirt Zaferi’nden başlayan süreçte imparatorluklar kurduğunu, bu toprakları şehitler ve gazilerin kanlarıyla vatan yaptığını ifade etti. Ayrıca, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadeleyi başlattığı 19 Mayıs 1919’un önemine değindi ve Atatürk’ün “Silahımız olmayabilir, fakat imanımız ve vatan sevgimiz var” sözlerini hatırlatarak Türk milletinin kararlılığını vurguladı.
Garnizon Komutanlığı adına konuşan Piyade Üsteğmen Caner Yıldırım ise gaziliğin yalnızca bir unvan değil, aynı zamanda Türk kahramanlığının ve fedakârlığının sembolü olduğunu dile getirdi. Yıldırım, “Gaziler, Türk milletinin bağrından çıkmış cesaret abideleridir. Onların kahramanlıkları, bu topraklarda bayrağımızın gururla dalgalanmasının en büyük teminatıdır” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gazilere olan minnettarlığını hiçbir zaman unutmayacağını belirtti.
Yıldırım konuşmasında ayrıca, Kurtuluş Savaşı’ndan Kore ve Kıbrıs harekâtlarına, terörle mücadeleden 15 Temmuz hain darbe girişimine kadar her dönemde şehitlerin ve gazilerin ülkenin bağımsızlığı uğruna destan yazdıklarını söyledi. “Ülkemiz bugün uluslararası arenada saygın bir konumda bulunuyorsa, bu aziz kahramanların canları pahasına verdikleri mücadele sayesindedir” diyen Yıldırım, birlik ve beraberlik ruhunun gaziler sayesinde her zaman canlı tutulduğunu vurguladı.
Gazi Fevzi Demir konuşmasının devamında, Türk milletinin vefa duygusunun hiçbir zaman kaybolmadığını, Nene Hatun gibi Türk analarının fedakârlıklarının da bu ruha örnek teşkil ettiğini belirtti. Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte milletin kendi iradesiyle devletini yönettiğini, bu kazanımın ise tamamen şehit ve gazilerin mücadelesinin sonucu olduğunu ifade etti. Demir, “Ulu Önder Atatürk’e 19 Eylül 1921’de verilen ‘mareşal’ rütbesi ve ‘gazi’ unvanı, sadece onun şahsına değil, tüm Türk milletine verilmiş bir onurdur” dedi.
Törenin ardından Saraçlar Caddesi’nden Lari Camii’ne kadar kortej yürüyüşü yapıldı. Türk bayraklarıyla donatılmış kortejde gaziler, protokol üyeleri ve öğrenciler yer aldı. Bando eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüş, çevredeki vatandaşlar ve esnaf tarafından coşkuyla izlendi. Yürüyüş sırasında birçok kişi bu anlamlı anı cep telefonlarıyla kaydederken, gazilere alkışlarla destek verdi.
Programın sonunda Lari Camii’nde şehitler için mevlit okutuldu. Cami avlusu vatandaşlarla dolup taşarken, dualar edildi ve şehitler rahmetle anıldı. Gün boyunca gerçekleştirilen etkinlikler, hem gazilerin onurlandırılmasına hem de yeni nesillere milli birlik ve beraberlik ruhunun aktarılmasına vesile oldu. Edirne’de büyük bir katılımla gerçekleştirilen 19 Eylül Gaziler Günü, kahramanlık ve fedakârlığın gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik önemli bir mesaj verdi.
(Haber:Erkan KARAMAN)





