‘Doğal pazar amacının dışına çıktı’

Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, pandemi döneminin ardından bir türlü açılmayan ve gündemden düşmeyen Kırsalın Doğal Pazarı hakkında açıklamalarda bulundu. Yaşagör, “Bu pazar öyle bir hal aldı ki yöremizde yetiştirilmeyen ürünler ve bu ürünlerden elde edilen mamullerin satışı yapılır oldu” dedi.  

‘Doğal pazar amacının dışına çıktı’

Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, pandemi döneminin ardından bir türlü açılmayan ve gündemden düşmeyen Kırsalın Doğal Pazarı hakkında açıklamalarda bulundu. Yaşagör, “Bu pazar öyle bir hal aldı ki yöremizde yetiştirilmeyen ürünler ve bu ürünlerden elde edilen mamullerin satışı yapılır oldu” dedi.  

‘Doğal pazar amacının dışına çıktı’
24 Eylül 2020 - 10:43
Reklam

Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, açıldığında köy kadınların   meyve sebze gibi bahçesinden elde ettiği ürünlerden tarhana, kuskus, erişte ve reçel gibi katma değer yaratarak elde ettiği mamulleri satıp ev ekonomilerine katkı sağlamaları için olduğunu söyledi. Başkan Yaşagör, girişimci kadınların destekleri ile ekonomik zorluğu yenmek ve sosyal olarak ta desteklenmek için 10 civarında kadının tezgah açıp satış yapmaları sağlandığını ifade etti.
Yaşagör, “Pandemi öncesi kırsalın doğal pazarı kapatılmadan önce 120 ila 140 gibi satış tezgâhı açıldığı söylenmişti. Son günlerde tekrar açılması gündeme gelmiştir. Bu pazar öyle bir hal aldı ki yöremizde yetiştirilmeyen ürünler ve bu ürünlerden elde edilen mamullerin satışı yapılır oldu. Zeytin, zeytin yağı ve tahin pekmez gibi Dondurulmuş tavuk satışı da bu pazarda satılmaktadır. Kutular içinde pazara getirilen donuk tavuklar akşam saatine kadar satışa sunuluyor ve bu hafta satışını yapamayan ürünler haftaya tekrar dondurup satışa sunulmaktadır. Donuk ürünlerin satışı dondurucu dolaplar dışında satılmamalı ürünün donukluğu çözüldükten sonra tekrar tekrar dondurup satışı yapılmaması gerekmektedir. Bu tezgahlarda taze peynir satışı yapılıyor, peynirin yapılışında sütün kaynama derecesi sinden tutunda olgunlaşması içinde (yeme yapma deriz) belirli bir süre geçmesi gerekmektedir.  Satışa sunulmadan önce belli bir süre soğuk ortamda dinlendirilmesi ve bekletilmesi gerekmektedir. Yoksa bu ürünlerin sağlığımıza zarar verebilecek hastalıklara sebep olabilmektedir. Her üretilen gıdanın üretim izni ve üretim sertifikası alma ve bulundurma zorunluluğu vardır” şeklinde konuştu.
“ÜRETİME VE ÜRETİCİYE KARŞI DEĞİLİZ”
Başkan Yaşagör, Kırsalın doğal pazarının kapatılmasının doğru bir karar olduğu, Edirne Belediye Başkanlığınca alınan kararı desteklediklerini söyledi. Yaşagör, “Her türlü üretilen malı emtiayı alıp satan kişileriz hem üreticinin hem tüketicinin çıkarlarını koruyup kollarız. Kadınlarımızın aile ekonomilerine katkı sağlanması anlamında oluşturulan oluşumlarda bazı kriterler konulmalı. Ekonomik ve ailevi durumları titizlikle araştırılmalı, her müracaatın kabul edilmemesi gerekli. Görüldü ki pandemi süresince hijyenin sağlığımız açısından ve sağlıklı ürünlere erişimimizin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. Kırsalın doğal pazarının kapatılmasının doğru bir karar olduğu, Edirne Belediye Başkanlığınca alınan kararı destekliyoruz” dedi.  (Haber-Fotoğraf: Umut IŞIK)
 

Bu haber 1564 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum