Edirne’nin Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli Köyü’nde yüzlerce yıllık bayram geleneği bu yıl da coşkuyla sürdürüldü. 500 yıldır devam eden ve çocukların bayram sabahı ev ev dolaşarak şeker topladığı gelenek, bayramın en renkli ve en sevinç dolu anlarına sahne oldu.
Küçük ellerinde torbalarıyla köy sokaklarını dolduran çocuklar, “Kadama da bana da!” nidalarıyla kapı kapı gezerek büyüklerinden şeker, çikolata ve çeşitli hediyeler topladı. Sıcak havaya rağmen çocuklar da aileleri de geleneği yaşatmak için bir araya geldi. Köy halkı, bu kültürel mirası yaşatmak adına büyük bir özveriyle hazırlıklarını yaptı.
Geleneğe katılmak için Çorlu’dan gelen Ahmet Özkan, bu etkinliğe 10 yıldır dahil olduğunu belirterek, “Çok güzel bir alışkanlık. Bu kültürün devam etmesini sağlıyoruz. Çocuklarımızın mutluluğu için her zaman zaman ayırıyoruz” dedi.
7'den 70'e herkes asırlık geleneği yaşatarak bayram sevinci yaşadı. Ellerindeki poşetlerle tüm köyü dolaşarak şeker toplayan çocuklar büyük mutluluk yaşadı. Çocukların sevincine aileler de ortak oldu.
Çocukluğunda sıraya girip şeker toplayan köy sakinleri, şimdilerde ise geleneği yaşatmak ve çocukların bayram sevincine ortak olmak için onlara şeker dağıttı.
Köy sakinlerinden Özcan Abacı, "Yüzyılladır süregelen bir gelenek aslında bu. Şeker toplama geleneği. Her hane evinin önüne çıkar çocuklar da bu haneleri gezer. Her haneden çocuklara şeker, çikolata gerektiğinde para verilir. Çocuklar bunları çantalarına koyarlar gidip evlerinde afiyetle yerler. Burada şöyle bir şey vardır. Kadama da bana da derler büyükler. Kada nedir kada küçüklerdir aslında. Kadama da bana da, Kadama da bana da diyerek şeker toplarlar" dedi.
Köy sakinlerinden Ali Göçmen, "Şeker geleneği onlarca yıldan beri belki Osmanlı'dan beri devam ediyor. Ben 72 yaşındayım. Bu gelenek doğduğumda vardı halen de var. Güzel olarak devam ediyor" dedi.
Şeker toplamaya gelen çocuklardan Defne Özkan, "Her yıl geliyoruz buraya. Güzel oluyor çok. Şeker topluyoruz. Herkes neşeleniyor, mutlu oluyor. Birkaç arkadaşım ve kuzenlerim de burada. Çok eski bir şeker toplama geleneğini yaşatıyoruz" dedi.
Kapı kapı dolaşıp şeker topladıklarını söyleyen Gül Eda Erol, geleneği devam ettirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Geleneği yaşatan vatandaşlardan Nehide Yılmaz, "Çok eskiden gelen bir gelenek bu. Çocukluğumuzda da aynı şeyler vardı. Biz o zamanlar kadama da bana da derdik. Ama şimdikiler aileleriyle birlikte geziyor. İstanbul'dan gelenler var. Yiğenim geldi. Ben Edirne'den geldim. Böyle bir adet, bu geleneği sürdürmeye devam ediyoruz" dedi.
Geleneği yaşatmak için çocuklara şeker dağıtan köy sakinlerinden Canan Dalgıç, "Çocuklara bayramda şeker dağıtıyoruz. Çok oldu daha bizim küçüklüğümüzden var. Küçükken biz topluyorduk, şimdi de biz onlara veriyoruz. Çok iyi çocukları sevindiriyoruz. Köy dışından da gelenler var" dedi.
Şeker toplayan çocuklardan Doruk Süren, "Edirne'den geliyorum. Baya keyifli abim sayesinde keşfettim. Kapı kapı dolaşıyoruz. Bayram sevincini burada yaşıyoruz. Herkese iyi bayramlar diliyorum. Bütün köyü dolaştıktan sonra eve gidip şekerlemelerimi yiyorum" dedi.
Şeker toplayan çocuklardan Göktuğ İzmez, "Ev ev gezip şekerleri topladık hep beraber yedik. Şimdi yine ev ev gezip şekerleri toplayacağız. Herkese iyi bayramlar" dedi.
Köy sakinlerinden Erdem Akkiyik, "Geçkinli Köyü aşağı yukarı 100 asrı bir asrı geçti. Ama bu balkanlardan gelen asırlık bir gelenek olduğu için her yıl devam ediyor bizde. Dışarıdan gelen misafirlerimizle yoğun kalabalıkla bu coşku devam ediyor. İnşallah asırlar boyu devam etmesini diliyoruz" dedi.(Haber:Refik USLUY)