Kırbiç, “Ayçiçeği üretiminde desteği var devletimizin ancak bunun bir miktar daha arttırılıp çiftçiyi memnun edici seviyeye gelmesi ekim alanlarının artmasında önemli bir paritedir.” dedi.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, Edirne’de devam eden ayçiçeği hasadı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yağmur yağışı nedeniyle iki gündür hasadın yavaşladığını ifade eden Kırbiç, yağ verimlerinin geçen yıla oranlara daha yüksek olduğunu söyledi. Kırbiç, “Bölgemizde yüzde 3-5 beş civarında hasat edildi. Önümüzdeki haftadan sonra havaların da açmasıyla hasadın hızlanacağı kanaatindeyiz. Birliğimize gelen ürünlerde yaptığı çalışmalarda verimlerin ortalamalar düzeyinde olduğu, yağ oranları oranında da iyi bir sonuç ,yani geçtiğimiz yıllardan yaklaşık bir puan gibi ortalamanın üzerinde bir yağ oranı var. Önümüzdeki hasat günlerinde bu yağ oranının biraz daha yukarı taşınma ihtimali var. Tabii bu artı yağ oranı hem çiftçimiz anlamında artı bir kazanç hem ülkemiz için de artı bir kazanç anlamına gelmekte.” diye konuştu.
EKİM ALANLARI YÜZDE 10 ARTTI
Ekim alanlarında yüzde 10 oranında artış yaşandığını kaydeden Kırbiç, “Özellikle geçtiğimiz yıl devletimizin, bizlerin, tarım teşkilatları, belediyelerin üretimin artması anlamında teşvik etmesi, bazı belediyeler tarım teşkilatları, hibe desteğiyle tohum vermişti çiftçilerimize. Yaklaşık olarak ülkemiz yüzde 10 civarında bir ekim alanlarında bir artış oluştu. Bu da tabii üretim miktarına yansıyacak. Yüzde on ülkemizde yaklaşık bir üretim oranında da artış demek. Bu tabii ülke ihtiyacının karşılanması anlamında yeterli mi? Yeterli değil. Ancak, bir atılmış adım olarak biz kabul ediyoruz bunu. İnşallah diğer gelecek yıllarda da bu üretim alanlarında artış sağlanarak ülke ihtiyacının karşılanması noktasında önemli bir gelişime olacağı kanaatindeyiz. Tabii ki burada çiftçilerimizin ayçiçeği ekimine yönelmesindeki en önemli parite. Bu ürün desenlerinin belirlenmesinde çiftçinin kazancı. Çiftçimiz ayçiçeği üretiminden para kazanırsa ekim alanlarında artış olur. Ülke ihtiyacının karşılanması bu şekilde karşılanmış olur.” şeklinde konuştu.
“ÇİFTÇİMİZ TEKRAR ESKİ GÜNLERE DÖNÜP İKİ YIL BUĞDAY BİR YIL AYÇİÇEĞİ EKER”
Trakya’da çiftçilerin eskiden iki yıl buğday bir yıl ise ayçiçeği ektiğini hatırlatan Kırbiç, “Şu anda bu parite ayçiçeği anlamında değişti. Yaklaşık yarı yarıya olmuş durumda Ayçiçeği ve Buğday anlamında %45,55 gibi. Burada çiftçinin para kazanması, kazanım oranı düşerse çiftçimiz tekrar eski günlere dönüp iki yıl buğday bir yıl ayçiçeği eker. Tabii burada tekrar ülke üretimi anlamında bir eksilme söz konusu olur. Biz de böyle bir tabloyu tabii ki istemeyiz. O yüzden devletimizin bu konuda desteğini arttırması, çiftçimizi memnun ve motive etmesi gerekmekte. Biz de devletimizin bu yönde bir karar alacağı kanaatindeyiz. Ben çiftçilerimize başarılı bir hasat sezonu diliyorum.” ifadelerini kullandı. (Haber-Fotoğraf: Ali KARAMAN)





