Edirne’de çeltik üretiminin geleceğine yön verecek önemli bir organizasyon başladı. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen uluslararası katılımlı çeltik çalıştayı, sektör temsilcileri, akademisyenler ve üreticileri bir araya getirdi. Üç gün sürecek etkinlikte, çeltik üretiminde yaşanan güncel gelişmeler ile sektörü bekleyen risk ve sorunlar ele alınıyor.
Edirne Ticaret Borsası konferans salonunda gerçekleştirilen “Çeltik Üretiminde Güncel Gelişmeler ve Zorluklar” başlıklı çalıştaya, çevre il ve ilçelerden üreticiler de yoğun ilgi gösterdi. Açılış programında saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Protokol konuşmaları ve toplu fotoğraf çekimiyle devam eden programda, katılımcılar kurulan stantları gezerek sektördeki yenilikleri inceleme fırsatı buldu.
Çalıştayın ilk oturumlarında tarım teknolojileri ön plana çıktı. Özellikle insansız hava araçlarının çeltik üretimindeki kullanım alanları üzerine yapılan sunumlar dikkat çekti. Gün boyunca düzenlenen oturumlarda herbisit geliştirme çalışmaları, Türkiye’de çeltik çeşitlerinin gelişim süreci, Balkan ülkelerindeki üretim deneyimleri ve sulama suyunda tuzluluk gibi önemli başlıklar değerlendirildi.
Etkinlikte konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, Türkiye’de üretilen çeltiğin yaklaşık yüzde 43’ünün Edirne’de yetiştirildiğini belirterek, bunun yüzde 25’lik bölümünün ise tek başına İpsala’dan karşılandığını söyledi. Edirne’nin çeltik üretiminde başkent konumunda olduğunu ifade eden Sezer, kent genelinde yaklaşık 500 bin dekarlık alanda üretim yapıldığını dile getirdi. İklim krizinin tarımsal üretim üzerinde ciddi etkiler oluşturduğunu vurgulayan Sezer, sürdürülebilir üretimin önemine dikkat çekti.
CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan ise son iki yılda yaşanan kuraklık nedeniyle bölgede su sıkıntısının arttığını ve bunun tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilediğini söyledi.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Şerafettin Çakal, çeltiğin dünya genelinde temel besin kaynaklarından biri olduğunu belirterek, Türkiye’nin üretim sıralamasında önemli bir yerde bulunduğunu kaydetti. Çakal, TAGEM bünyesinde yürütülen çalışmalarla kuraklığa, hastalıklara ve soğuğa dayanıklı yeni çeşitler geliştirilmesi için yoğun mesai harcandığını ifade etti.
Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü İslam Köse de tarımın yalnızca üretim değil aynı zamanda stratejik bir güç olduğuna dikkat çekerek, Edirne’nin Türkiye çeltik üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını karşıladığını söyledi. Köse, çalıştayın sektör adına önemli sonuçlar ortaya koyacağına inandıklarını belirtti.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek ise Türkiye’nin çeltik veriminde dünya sıralamasında beşinci sırada yer aldığını ifade etti. Ortalama verimin 800 kilogram seviyelerinde olduğunu aktaran Tülek, yeni çeşitler ve teknolojik gelişmeler sayesinde üretimde önemli artış sağlandığını belirtti. Tülek ayrıca, enstitü bünyesinde bugüne kadar 85 çeltik çeşidinin tescil edildiğini söyledi.
İpsala Ticaret Borsası Başkanı Necmi Sezer de Edirne’nin Türkiye pirinç üretiminin yaklaşık yüzde 40-45’ini karşıladığını ifade ederek, son yıllarda yaşanan kuraklığın su kaynakları üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi. Bu yıl yağışların etkisiyle baraj doluluk oranlarının daha yüksek seviyelere ulaştığını belirten Sezer, su yönetiminin planlı şekilde yürütülmesinin önemine dikkat çekti.
Çalıştay kapsamında teknik sunumlar ve bilgi paylaşımları devam ederken, katılımcılara çeltikten hazırlanan farklı pilav çeşitleri de ikram edildi. Organizasyonun 8 Mayıs’a kadar çeşitli oturum ve sunumlarla devam etmesi bekleniyor.(Haber: Gülşah AK)





