Edirne’de son günlerde etkili olan yağışların ardından taşan Meriç ve Tunca nehirleri, kırsal bölgelerde hayatı olumsuz etkiledi. Meriç Nehri’ne yakın Bosnaköy yolu üzerindeki bağ evleri ve çiftlikler taşkın sularıyla çevrilirken, bölgede mahsur kalan hayvanlar ekiplerin müdahalesiyle kurtarıldı.
Taşkın sularının yükselmesiyle birlikte bazı köy yolları ulaşıma kapanırken, binlerce dekar tarım arazisi su altında kaldı. Bosnaköy yolu üzerindeki çiftliklerde mahsur kalan vatandaşlar ve hayvanlar için harekete geçen AFAD ekipleri, botlarla bölgeye ulaşarak tahliye çalışması gerçekleştirdi. Hayvanlar güvenli alanlara taşınırken, vatandaşlar da kontrollü şekilde bölgeden çıkarıldı.
Yaz aylarında neredeyse kuruma noktasına gelen ve debisi 2 metreküp/saniyeye kadar düşen Tunca Nehri, son yağışlarla birlikte 212 metreküp/saniyeye kadar yükselerek taşkın seviyesine ulaştı. DSİ ölçümlerine göre sabah saatlerinde debi 142 metreküp/saniyeye gerileyerek düşüş eğilimine girdi.
Meriç Nehri’nde ise durum daha kritik. Yazın 30-40 metreküp/saniye seviyelerinde seyreden debi, yağışların ardından 1489 metreküp/saniyeye kadar çıkarak kırmızı alarm seviyesine ulaştı. Son ölçümlerde 1437 metreküp/saniyeye gerilese de riskin sürdüğü bildirildi. Nehirde seddelerin aşılması için kritik eşik 2 bin 200 metreküp/saniye olarak belirtiliyor.
DSİ 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri nehir kenarlarında sedde güçlendirme ve yükseltme çalışmalarını sürdürürken, Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG AME SAR) ve AFAD ekipleri de bölgede devriye faaliyetlerine devam ediyor. Su seviyesinin düşmeye başlamasına rağmen birikintilerin bulunduğu alanlarda tahliye ve önleyici çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.(Haber: Gülşah AK)





