Sıcak havaların etkisini artırdığı yaz aylarında, vücudun sıvı ihtiyacı da artıyor. Su tüketimi öncelikli olsa da bitki çayları da serinletici ve işlevsel bir alternatif olarak tercih edilebiliyor. Ancak uzmanlar, bitki çaylarının bilinçsiz tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, özellikle yaz aylarında bitki çaylarının tüketimi konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Kafein içeren bitki çaylarının (yeşil çay, mate çayı, beyaz çay gibi) fazla tüketilmesi halinde vücuttan su kaybına yol açabileceğini söyleyen Başkurt, “Bu durum yazın dehidrasyon riskini artırır. Bu nedenle kafeinsiz ve serinletici etkisi olan bitkiler tercih edilmelidir” dedi.
Başta nane, papatya, melisa, kuşburnu ve rooibos gibi bitkiler olmak üzere, bazı çayların serinletici etkisiyle sıcak günlerde tercih edilebileceğini belirten Başkurt, bu çayların ılık ya da soğuk olarak tüketilmesinin hem ferahlatıcı hem de sıvı ihtiyacını destekleyici bir yol olabileceğini vurguladı.
Bitki çaylarının da fazlasının zarar olabileceğine dikkat çeken Selin Başkurt, şu uyarılarda bulundu:
“Özellikle karışım halinde olan yoğun içerikli çaylar mide rahatsızlıklarına, tansiyon düşüklüğüne ya da halsizlik gibi problemlere yol açabilir. Aynı bitki çayını uzun süre ve yüksek miktarda tüketmekten kaçınılmalıdır. Demleme yöntemiyle hazırlanan bitki çayları poşet çaylara göre daha yoğun etken madde içerebilir, bu da doz aşımına neden olabilir.”
Aktarlardan alınan açık ürünler yerine, markası ve içeriği belli, güvenilir ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Başkurt, düzenli ilaç kullanan ya da kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin mutlaka bir hekim veya diyetisyene danışarak bitki çayı tüketmeleri gerektiğini söyledi.
Hamilelik ve emzirme dönemlerinde bazı bitki çaylarının ciddi riskler oluşturabileceğini dile getiren Başkurt, “Bazı bitkiler rahim kasılmalarına yol açabilir ya da anne sütüyle bebeğe geçerek olumsuz etkiler yaratabilir. Karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olanlar için de adaçayı ve sinameki gibi bitkiler toksik etki gösterebilir” uyarısında bulundu.
Son olarak, bitki çaylarının yazın limon, nane ya da meyve parçalarıyla tatlandırılarak serinletici bir içecek haline getirilebileceğini ifade eden Başkurt, “Ancak unutulmamalıdır ki bitki çayı suyun yerine geçmez. Su tüketimi her zaman öncelikli olmalıdır” dedi.(Haber: Hasan Yiğit KONAKLILAR)





