Türkiye’nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Edirne’de, yaz sezonunun sonuna doğru yaklaşılmasıyla birlikte tarlalarda hasat hareketliliği başladı. Mart ayının son günlerinde ekimi yapılan ayçiçekleri olgunlaşırken, üreticiler biçerdöverlerle sezonun ilk ürünlerini toplamaya başladı.
Kent genelinde yaklaşık 1 milyon 200 bin dekar alanda üretimi gerçekleştirilen ayçiçeğinde hasat çalışmalarının ürünlerin olgunlaşma durumuna göre farklı bölgelerde kademeli olarak ilerlemesi bekleniyor. Tarlalardaki hasadın yaklaşık 1,5 ay boyunca devam edeceği öngörülürken, üreticilerin gözü ise hem elde edilecek verimde hem de sezon içerisinde oluşacak fiyatlarda.
Edirne’nin Karabulut köyünde ayçiçeği üreticileri sezonun ilk hasat çalışmalarını gerçekleştiriyor. Tarlalara giren biçerdöverler, olgunlaşan ayçiçeklerini toplarken üreticiler de elde edilen ilk sonuçları yakından takip ediyor.
Sezonun ilk ürünlerinden birini hasat eden üretici Cem Yılmaz, bu yılki beklentilerinin önceki iki sezona göre daha olumlu olduğunu söyledi. Kış döneminde etkili olan yağışların bazı bölgelerde ayçiçeğinin gelişimine katkı sağladığını belirten Yılmaz, yaz aylarında ise yağışların düşük seviyede kaldığını ifade etti.
Geçmiş iki sezonda yaşanan kuraklığın üretimi olumsuz etkilediğini dile getiren Yılmaz, bu sezon şartların daha iyi olmasıyla birlikte toparlanma beklediklerini kaydetti. Tarlalar ve bölgelere göre verim farklılıklarının yaşanabileceğine dikkat çeken Yılmaz, mevcut gözlemlerine göre dekara yaklaşık 200 kilogram civarında verim beklediğini söyledi.
Karabulut köyünde hasat çalışmalarına başlayan üreticiler arasında Hayrullah Hüdaverdi de yer aldı. Sezonun henüz ilk biçimlerinin yapıldığını belirten Hüdaverdi, tarlalardan alınan ilk sonuçların üreticiler açısından umut verici olduğunu ifade etti.(Haber: Gülşah AK)





