Edirne’de, Balkan ülkeleri ve Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari bağları güçlendirmek amacıyla düzenlenen Balkan İş ve Yatırım Forumu, Edirne Valiliği’nin ev sahipliğinde, Ticaret Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın himayelerinde başladı. Forum, Türkiye ile Balkan ülkeleri arasında yeni yatırım alanları yaratmak, ticaret hacmini artırmak ve güçlü iş birliği zeminleri kurmak amacıyla, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) destekleriyle kentteki bir otelde gerçekleştirildi. Türkiye ve Balkan ülkelerinden iş insanları, yatırımcılar ve devlet yetkilileri de foruma katılarak ikili ilişkileri geliştirmeyi hedefleyen görüşmeler yaptı.
Açılış konuşmasını yapan Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne'nin Balkanlar ile Avrupa arasında stratejik bir konuma sahip olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Avrupa’ya açılan kapısı olarak bilinen Trakya’nın en önemli şehirlerinden biri olan Edirne’nin tarihi dokusunun yanı sıra ticaret ve lojistik anlamında da değerli bir merkez olduğunu ifade eden Sezer, "Bu forum, kentimizin sunduğu lojistik ve üretim imkanlarını değerlendirme noktasında önemli bir platformdur. Yunanistan ve Bulgaristan'a açılan dört kara sınır kapımız ve demir yolu kapılarımızla Balkanlar ve Avrupa ticareti için önemli bir geçiş noktasındayız,” dedi. Edirne’nin, yalnızca tarihi ve kültürel değerleriyle değil; aynı zamanda verimli tarım arazileri, sanayi tesisleri ve güçlü lojistik yapısıyla ticaretin merkezi olmaya aday bir şehir olduğunun altını çizen Sezer, Balkan ülkeleriyle iş birliğinin güçlendirilmesinin bölgeye ekonomik olarak büyük katkı sağlayacağını belirtti.
“TÜM ÜLKELER İÇİN EKONOMİK KAZANÇ SAĞLAYACAK YENİ ALANLAR YARATMAYI UMUYORUZ”
Vali Sezer, forumun amacının sadece ticari kazanç olmadığını, Balkanlar ile Türkiye arasında gönül köprüleri kurmak olduğunu ifade etti. Balkanlar’ın, Osmanlı döneminden itibaren köprülerle birbirine bağlanan, kültürel ve ticari ilişkilerin çok güçlü olduğu bir bölge olduğuna değinerek, “Bu sinerji ile Balkan ülkelerinin iş birliği yapacağı yeni projeler ve ortaklıklarla birlikte tüm ülkeler için ekonomik kazanç sağlayacak yeni alanlar yaratmayı umuyoruz.” diye konuştu.
11 BALKAN ÜLKESİNE 22,6 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise forumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Balkan ülkeleri ile ticaret hacmini artırmak ve ekonomik iş birliklerini güçlendirmek adına bu tür organizasyonların önemine dikkat çekti. Balkanlar’ın Türkiye için hem diplomatik hem ticari açıdan stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Gültepe, 2023 yılında 31 bin 583 Türk firmasının 11 Balkan ülkesine 22,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. Gültepe, “2023'te Balkan ülkelerine olan ihracatımızın geçen yıla göre yüzde 15,5 artması ve bu artışın devam etmesi, iki bölge arasındaki ekonomik bağın ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.” dedi. Türkiye'nin Balkan ülkeleriyle kültürel ve tarihi bağlara dayanan ilişkilerinin karşılıklı ticari gelişim için önemli bir zemin oluşturduğunu da ekleyen Gültepe, Balkanlar ile ticaretin güçlenmesi için çaba gösterileceğini belirtti.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ise Türkiye ve Balkan ülkeleri arasındaki ikili ticaret hacminin 35 milyar dolar seviyelerine ulaştığını belirterek, "DEİK olarak, enerji, altyapı ve inşaat sektörlerindeki Türk şirketlerinin, Balkan ülkelerinde daha fazla proje üstlenmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Aynı zamanda inovasyon ve teknoloji alanında da Balkanlarla iş birliğimizi derinleştiriyoruz." dedi. Türkiye’nin son yıllarda teknoloji ve inovasyon alanında büyük adımlar attığını belirten Olpak, "Son iki yılda Türkiye’de unicorn sayısı 7’ye yükseldi. Balkan ülkeleri ile birlikte inovasyon projeleri geliştirerek Avrupa Birliği altyapı fonlarına erişim sağlayabiliriz." şeklinde konuştu.
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de konuşmasında, Türk müteahhitlerin Balkan ülkelerindeki projelerle bölgenin gelişimine katkı sunduğunu ifade etti. Eren, “Türk müteahhitleri, bugüne kadar 137 ülkede 516 milyar dolarlık 12 bini aşkın proje tamamladı. Balkan ülkelerinde bugüne kadar 24,3 milyar dolar değerinde 654 proje üstlenildi. Bu projelerde kalite, zamanında teslim ve uygun maliyet unsurlarının ön planda tutulması, Türk firmalarının Balkan ülkelerinde güvenilir bir ortak olarak görülmesini sağlıyor," dedi. Eren, Türkiye'nin Balkan ülkelerindeki inşaat projelerinde yalnızca yatırım değil, yerel firmalarla ortaklıklar kurarak ve yerel işçi istihdamı sağlayarak da bölgeye ekonomik katkı sunduğunu ifade etti.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak, Edirne ve Trakya Bölgesi'nin ticari potansiyelini vurguladı. (Haber: Orhan DOĞAN)