Haber-Fotoğraf: Hatice ÖZSOY
Poşetlerde ve nemli ortamlarda saklanan baharatlarda gözle görülmeyen küflerin oluşabildiğini söyleyen Çetin, “Bizlere toptancılardan ürünler geldiğinde burada çeşitli gramlarda poşetliyoruz, ya da özel bölmelerde saklıyoruz. Fakat bizim poşetlediğimiz baharatlar aynı hafta içerisinde satılıyor. Ürünler hiçbir şekilde fazla bekletilmiyor poşetlerde. İnsan sağlığını tehdit eden bir şey yok. Fakat aktarlardan ya da marketlerden baharatı aldıktan sonra evde saklayan ev hanımları poşetten çıkartmadan direk bizden aldıkları gibi saklarlarsa plastik poşet bir süre sonra baharata zarar verir. Biliyorsunuz ki plastik şişeler poşetler kanserojen madde barındırıyorlar. Sağlık açısından zararı var. Şuradaki ayrım çok önemli; baharat uzun süre plastik poşet veya kaplarda kalıp üzerine birde rutubetli, nemli ortamlarda bekliyorsa sağlığa zararı vardır. Aktar veya marketlerde sirkülasyon hızlı olduğu için geçen sürede sağlığı tehdit edecek bir unsur yoktur” dedi.
HANGİ BAHARATLAR NEYE İYİ GELİR
Günün stresini, yorgunluğunu bitkisel yollarla atmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Çetin, , “Zerdeçal, pul biber, karabiber gibi baharatlar vücut direncini artırıcıdır. Zencefilin yaşlanmayı yavaşlatıcı etkisi vardır. Yüksek tansiyona sahip kişiler doktor kontrolünde zerdeçal, zencefil, pul biber gibi baharatlarla tansiyonu kontrol altında tutabilirler. Sindirim sıkıntısı yaşayan ve gaz problemi olanlar için nane, kimyon, biberiye, zencefil, rezene gibi baharatların kullanılması sıkıntının giderilmesi açısından etkili. Zencefil, zerdeçal, kimyon, karanfil, biberiye gibi baharatlar ağrı kesici, nane, zencefil gibi baharatlarda sakinleştirici etkisi olan baharatlardır” diye konuştu.
YEMEK PİŞİRİRKEN BAHARATLARI NASIL KOYMALIYIZ?
Yemekleri pişirirken birçok ev hanımının baharatları kullanma konusunda akıllarında soru işareti olduğunu söyleyen Çetin, zerdeçal, nane, rezene, kimyon, pul biber, karabiber gibi baharatların iştah açıcı olduğunu belirtti.
Baharatların pişirme sırası olduğunu söyleyen Çetin, “Yaprak şeklindeki baharatlar aromalarını yavaş yavaş yemeğe geçirecekleri için en baştan yemeğe eklenip birlikte pişirilebilir. Toz baharatlar ise yemeğin başında eklendiği takdirde aromasını çok salıp yemeğin tadında baharatın yoğun hissedilmesine neden olur. Pişirmeye baharat ile başlama, baharatın lezzetini daha yoğun hissetme ve baharat içindeki faydalı aromatik yağlar ve kimyasalların daha fazla geçişine olanak verdiğinden aslında daha uygun olabilecek bir yöntem” dedi.
Poşetlerde ve nemli ortamlarda saklanan baharatlarda gözle görülmeyen küflerin oluşabildiğini söyleyen Çetin, “Bizlere toptancılardan ürünler geldiğinde burada çeşitli gramlarda poşetliyoruz, ya da özel bölmelerde saklıyoruz. Fakat bizim poşetlediğimiz baharatlar aynı hafta içerisinde satılıyor. Ürünler hiçbir şekilde fazla bekletilmiyor poşetlerde. İnsan sağlığını tehdit eden bir şey yok. Fakat aktarlardan ya da marketlerden baharatı aldıktan sonra evde saklayan ev hanımları poşetten çıkartmadan direk bizden aldıkları gibi saklarlarsa plastik poşet bir süre sonra baharata zarar verir. Biliyorsunuz ki plastik şişeler poşetler kanserojen madde barındırıyorlar. Sağlık açısından zararı var. Şuradaki ayrım çok önemli; baharat uzun süre plastik poşet veya kaplarda kalıp üzerine birde rutubetli, nemli ortamlarda bekliyorsa sağlığa zararı vardır. Aktar veya marketlerde sirkülasyon hızlı olduğu için geçen sürede sağlığı tehdit edecek bir unsur yoktur” dedi.
HANGİ BAHARATLAR NEYE İYİ GELİR
Günün stresini, yorgunluğunu bitkisel yollarla atmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Çetin, , “Zerdeçal, pul biber, karabiber gibi baharatlar vücut direncini artırıcıdır. Zencefilin yaşlanmayı yavaşlatıcı etkisi vardır. Yüksek tansiyona sahip kişiler doktor kontrolünde zerdeçal, zencefil, pul biber gibi baharatlarla tansiyonu kontrol altında tutabilirler. Sindirim sıkıntısı yaşayan ve gaz problemi olanlar için nane, kimyon, biberiye, zencefil, rezene gibi baharatların kullanılması sıkıntının giderilmesi açısından etkili. Zencefil, zerdeçal, kimyon, karanfil, biberiye gibi baharatlar ağrı kesici, nane, zencefil gibi baharatlarda sakinleştirici etkisi olan baharatlardır” diye konuştu.
YEMEK PİŞİRİRKEN BAHARATLARI NASIL KOYMALIYIZ?
Yemekleri pişirirken birçok ev hanımının baharatları kullanma konusunda akıllarında soru işareti olduğunu söyleyen Çetin, zerdeçal, nane, rezene, kimyon, pul biber, karabiber gibi baharatların iştah açıcı olduğunu belirtti.
Baharatların pişirme sırası olduğunu söyleyen Çetin, “Yaprak şeklindeki baharatlar aromalarını yavaş yavaş yemeğe geçirecekleri için en baştan yemeğe eklenip birlikte pişirilebilir. Toz baharatlar ise yemeğin başında eklendiği takdirde aromasını çok salıp yemeğin tadında baharatın yoğun hissedilmesine neden olur. Pişirmeye baharat ile başlama, baharatın lezzetini daha yoğun hissetme ve baharat içindeki faydalı aromatik yağlar ve kimyasalların daha fazla geçişine olanak verdiğinden aslında daha uygun olabilecek bir yöntem” dedi.