Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Edirne’de dün Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Her yıl 18-24 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası kutlamalarının bu sene 36. sı düzenlendi. Tören 25 Kasın Stadyumu’ndan Atatürk Anıtı’na kadar Saraçlar Caddesi’nde yapılan yürüyüş ile başladı. 60 yılı aşkın süredir Edirne’de terzilik yapan 73 yaşındaki Erdoğan Bulut yılın ahisi seçildi. İlin kalfası Süleyman Ocak ve ilin çırağı Ardahan Kurşun oldu.
Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz’ün Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunun ardından Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı söylendi. Konuyla ilgili 850 yıllık bir anlayış olduğunu belirten Edirne Valisi Yunus Sezer, meslek etik kurallarını aslında yüzyıllar önce Ahilik ile zaten kullanıldığını ifade etti.
Sezer, “Bizler vakıf medeniyetiyiz; vakıfların inşası kolay değildir. Bizler esnaf medeniyetiyiz; bu esnafın doğru kurallar üzerinde üretim yapıp çalışması kolay değildir ve bu güne kadar sağlıklı bir şekilde gelmiştir. Bizlere düşen, yıllar geçse de ecdadın ortaya koyduğu bir medeniyet anlayışını aynı taşlar üzerinde yeniden inşa etmektir. Esnaf odalarımızın, yeni yüz yılda bu alışkanlığı ve geleneği birleştirmesi, geleceğe taşımasıdır.” dedi. Geleneksel mesleklerin kaybolduğunun altını çizen Sezer, bu gelenek ve miraslara sahip çıkılması gerektiğini belirtti.
Ahilik geleneğinin usta-çırak ilişkisinin en önemli özelliği olduğunu belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, mesleklerin sadece okulda akademik bilgiler ile öğrenilmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Gürkan, “Türk milletinin en bariz özelliklerinden birisi olan ustanın yanında yetişme, ustadan el alma ve geleneği devam ettirerek arkadan gelen çırak ve kalfaya bu mesleği devretme, bizim en güzel geleneklerimizden biri.” dedi. Küçük esnafı belediye olarak her zaman desteklediklerini belirten Gürkan, bu desteklerin devam edeceğini söyledi.
Ahiliğin, sanat, ticaret ve mesleklerin olgun kişilik ve ahlakın iç içe geçmiş bir oluşumu olduğunu belirten Cingöz, “ Günümüzde Ahiliğin devamı olarak esnaf ve sanatkar teşkilatları görülmektedir. Esnaf ve sanatkarların üye oldukları meslek odaları, modern Türkiye’nin Ahilik Teşkilatları olarak görülebilir. Ekonominin en önemli yapı taşları olan esnaf ve sanatkarlar, tarih boyunca çok önemli etkileri olmuştur.” dedi. (Haber: Mehmet Efecan Hıdıroğlu)





