Edirne’de geçtiğimiz günlerde Vali Ekrem Canalp ve Vali Yardımcısı Ali Uysal’ın öncülüğünde “Sağlıklı Nesiller Tarhana İl Büyüyor” projesi ile öğrencilere tarhana ikramında bulunuldu.
Bizim geleneksel Türk mutfağımız gerçekten sağlıklı ve bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklerle oluşur. Geçmişte atalarımızın yazın tüketmek için yaptıkları tarhana, ev makarnası, turşu ve çeşitli yaz sebzelerinin kurutulması gerçekten şifa kaynağıdır. Yemeklerimizde kullanılan baharatlar aynı şekilde evlerde hazırlanan yemeklerin acısına kadar faydalıdır diyebiliriz. Yapılan bu etkinlikte buna dikkat çekilmiştir. Vali Yardımcısı Uysal bu konuyla ilgili iki kere kameraların karşısına çıkarak bu konuya dikkat çekmiştir. Gençlerimizin fast food yerine kendi mutfağımızın zenginliğini ve faydalarını bilmesi ve öğrenmesi adına çok güzel etkinlik diyebilirim. Yeni yetişen gençlerin bir kısmı bu bilgilerden habersiz büyüyor ve yetişiyor diyebiliriz. Bu yüzden bir farkındalık oluşturulduğuna inanıyorum. Valiliğin bu uygulamasını destek olmamak mümkün değil. Haberde de olduğu gibi ‘Tarhana her ilde var. Ama Trakya, Edirne tarhanası çok farklı. Bunu besin değerlerimizden de anlayabiliyoruz. Yine tarhananın sağlık ve sıhhat açısından müthiş bir beslenme kaynağı kalsiyum, protein, vitamin, mineral açısından olan zenginliklerin yanında bağırsak florasını toparlayıcı düzenleyici etkisi ve bağırsak sağlığını kazandırıcı etkisiyle tüm hastalıklara karşı vücut direncimizi arttırmada ata çorbamız, bağışıklığı artıran bir fonksiyonu var’ denildi.
Vali Uysal ise ‘Çocuklarımızın, gençlerimizin bağışıklık sistemi daha güçlü olsun istiyoruz. Daha sağlıklı olsun istiyoruz. Şöyle düşünelim; milleti, ulusu oluşturan gençler, bireyler ne kadar sağlıklıysa biz o kadar güçlüyüz. Türkiye’de ki sağlık harcamalarını bir hayal edin. Biz bunları en azından yüzde 50 azalttığımızı düşünürsek müthiş bir şey olur. Biz bizzat yerelden kadın kooperatiflerimizden alacağız” diyerek hem sağlıklı nesiller hem ev hanımlarının eve bütçelerine faydası olacağı da vurgulandı.